CJO2014_LogoPo daljšem obdobju so naši mladi upi ponovno aktivni na mednarodnem prizorišču. Tokrat tekmovanje poteka na Češkem, na vedno zelo številno obiskanem in kvalitetnem turnirju v Pragi. Ko pisem te uvodne besede sedim v squash centru, v katerem sem pred več kot 15 leti užival v nastopih takrat zelo perspektivne novomeške zasedbe, ki je dobesedno “harala” na evropski sceni. To so spomini:), ampak zdaj so drugi časi in gremo lepo po vrsti.

Krstno tekmo in začetek naših nastopov je tokrat pripadla najmlajšemu. Jošt Dolinar je za tekmeca imel enega od favoritov za končno zmago v kategoriji U15, zato je bil rezultat dokaj predvidljiv, vseeno pa je Jošt krstno točko osvojil že v uvodnem nizu. Drugi je na prizorišče stopil Andraž Demšar, ki je proti Švicarju na začetku pokazal nekoliko nervoze, potem pa stvari po pričakovanju postavil na pravo mesto in dokaj suvereno zmagal brez izgubljenega niza.

EkipaCeskiJOSledila je srhljivka z Nino Kustec v glavni vlogi in mojo malenkostjo v prvi vrsti med občinstvom. Favoritka iz Slovaške je v prvem nizu doživela totalni sok, saj je Nina odigrala briljantno in preden se je tekmica zavedala razmer, je Nina prvi niz že pospravila pod streho. Slovakinja je sicer v nadaljevanju dvignila raven igre in Nina je potrebovala nekaj časa, da se je privadila na nove razmere. Temu primerno smo v zadnjih treh nizih uživali v izjemni tekmi, polni preobratov in negotovosti, predvsem pa v kakovosti igranja, ki sta jo obe igralki demonstrirali. Tokrat sicer na koncu več sreče za Slovakinjo, ampak s taksno igro, bo Nina v kratkem turnirje začela z zmago in ne z nesrečnim porazom. Ob tem smo se vsi prisotni spominjali lanskega turnirja in Ninine prve tekme, ko je povsem nemočna samo opazovala začetne udarce tekmice.

Za razliko od Nine, sta imela oba fanta se popoldansko tekmo. Ponovno je prvi v igrišče stopil Jošt, ki pa je tekmoval v drugem centru in ga je zato spremljala Sara. Kljub možnostim za boljši nastop, se Jošt ni znašel najbolje in tekmo nekoliko prehitro izgubil. Tekmovalni dan je zaključil Andraž, ki pa se je pomeril z visoko postavljenim Švicarjem, ki je svoje nosilstvo tudi dokazal in zmagal brez izgubljenega niza. Kljub temu pa ne moremo reci, da je na tekmi igral samo en igralec, saj je bil Andraž dobršen del tekme povsem enakovreden tekmec. Ravno pri taksnih tekmah je moč zaznati pomanjkanje izkušenj, ki so na tej ravni igranja že zelo pomembne in smo v primerjavi z igralci iz ostalih držav v dokaj podrejenem položaju. Jutri nov dan, nove tekme in upamo tudi nove zmage.

Viktor Byrtus : Jošt Dolinar (11-1 11-0 11-2)

Andraž Demšar : Kevin Bernet (11-8 11-6 11-6)

Barbora Ebringerová : Nina Kustec (5-11 11-3 8-11 11-6 11-4)

Gilad Raziel : Jošt Dolinar (11-4 11-3 11-5)

Dimitri Steinmann : Andraž Demšar (11-9 11-7 11-9)

Drugi dan sta znova s tekmovanjem najprej začela fanta in tudi tokrat mlajši najprej. Po dobri pripravi, ustreznem ogrevanju, je Jošt na trenutke pokazal dopadljivo igro in uspel povezati kar lepo število udarcev v posamezni aktivni fazi. To se posebej velja za drugi in tretji niz, ko je celo uspel tudi uresničiti določen del taktičnih dogovorov in z lepimi udarci dosegel nekaj točk v zaporedju.

MladinskiPrevozi_ASP-300x215Tekmec je bil kljub vsemu boljši, predvsem neprimerno izkušenejši in to znal tudi izkoristiti. Veliko trši oreh je čakal Andraža. Tekmec ravno pravi, znova Švicar, ki pa se je Andraža lotil na trdo že od samega začetka. Z nizkimi in močnimi udarci levo desno je Andraža postavil v zelo podrejen položaj in Andraž je potreboval celoten prvi niz, da je uvidel, kako se je potrebno boriti proti taksni igri. Drugi niz je bil kakovosten, dolg in borben. Oba igralca sta varno žogico skrivala po kotih in vsaka aktivna faza je trajala kot pri najboljših igralcih. Andraž je imel svoje priložnosti tudi za niz, vendar se precej utrujen v ključnih trenutkih ni najbolje znašel. V tretjem nizu je znova pretiraval v agresivni igri, ki pa se je izkazala za neustrezen pristop in Švicar je bil zelo učinkovit pri kaznovanju Andraževih napak. Preden je pomislil na spremembo taktike, mu je Švicar že ponudil roko v znak konca tekme. Škoda, še ena taksna igra kot jo je Andraž prikazal v drugem nizu, bi bila več kot zaželena.

Kot zadnja je nastopila Nina in znova je blestela. Tokrat je proti Čehinji z znanjem in izkušnjami, ki si jih je prisvojila na prejšnji tekmi, tekmo začela energično, aktivno in odločena, da tokrat brez zmage ne stopi z igrišča. Lepe poteze, krasne taktične odločitve, nekaj treme in tudi nekaj nepotrebnih napak, vendar v celoti paša za oči in užitek v gledanju. Prva mednarodna zmaga, ki je bila priigrana z igro in ne s servisom. Odlično, gremo dalje.

Pozno popoldne je svojo drugo tekmo dneva in obenem tudi zadnjo na turnirju odigral Andraž. Že dejstvo, da mu bo nasproti stal Anglež je bilo dovolj, da smo vsi pričakovali trd boj. Andraž je dobro začel in kljub izenačenemu nizu na koncu odigral odlično in dosegel nekaj zaporednih točk ter prvi niz zaključil v svojo korist. V nadaljevanju si nihče ni uspel priigrati več kot 3 točke prednosti in igralca sta bila povsem skupaj ob koncu vseh preostalih nizov. Na žalost pa je v nadaljevanju več izkušenj pokazal tekmec in z zelo natančnim napadom spravil Andraža na kolena. Še ena od tistih tekem, v katerih se Andraž bori do konca, vendar mu za uspeh zmanjka nekoliko taktične širine. Vsekakor nekaj, na čemer bo v prihodnje potrebno konkretno delati.

Rezultati drugega dne:

Panos Nicolaou : Jošt Dolinar (11-1 11-5 11-3)

Luca Zatti : Andraž Demšar (11:4 11:8 11:0)

Nina Kustec : Monika Kubrová (11:7 11:7 11:9 )

Hamish Gillams : Andraž Demšar (7-11 11-9 13-11 11-9)

Zadnji dan turnirja bi s tekmovanjem moral začeti Jost, vendar se je tekmec “ustrašil” in Jošt je vknjižil prvo mednarodno zmago, tokrat sicer brez boja. Je pa Jošt dodobra izkoristil svojo prvo mednarodno ekskurzijo in to smo lahko vsi zelo dobro opazili. Izkoristil je vsak prosti trenutek in z veseljem bil aktiven v igriščih, ki so bila prosta in na katerih je kar mrgolelo otrok. Verjetno ga je najtežje delo čakalo ravno na koncu dneva, ko smo vedno izkoristili zgodnji odhod ostalih igralcev in imeli dokaj intenzivne treninge. Osebno sem bil več kot zadovoljen, saj nikogar od nastopajočih ni bilo potrebno priganjati k treningu in sem jih moral poditi z igrišč:)

Ker je tudi Andraž končal s tekmovanjem že dan prej, je edino tekmo v nedeljo odigrala Nina. Pomerila se je z visoko raslo domačinko, ki je že na ogrevanju pokazala, da bo Nina morala pokazati vse svoje znanje, če bo želela priti do kakšne igre. In tako je tudi bilo. Čehinja je z močnimi udarci Nino potisnila v ozadje in potem z učinkovitimi “dropi” zaključevala. Nina je potrebovala kar nekaj časa, da je ujela svoj ritem in na koncu prvega niza celo uspela nekako umiriti tekmico. Zato smo v nadaljevanju pričakovali boljšo predstavo, vendar se je zgodilo ravno nasprotno. Čehinja je visok ritem stopnjevala že s servisom, kar je Nini povzročilo dodatne preglavice. V tretjem nizu pa je Nina kar nekoliko jezna spremenila svoj pristop in kar naenkrat je bila igra prisotna. In v takšnih okoliščinah je Nina povsem enakovredno odgovorila na vse poizkuse tekmice in na momente celo igrala tako, kot bi sama imela neprimerno več izkušenj kot Čehinja in temu je sledil tudi preobrat v rezultatu. Četrti niz je bil dokaj enakovreden, le Nini ni uspelo zadržati kakovosti udarcev prejšnjega niza, kar je domačinka znala izkoristiti.

Rezultat:

Nikola Věříšová : Nina Kustec (11-4 11-1 8-11 11-4)

 Nastope slovenskih mladincev na Češkem JO je povzel Goran Vučković.