ZmagovalcaV Konex Centru v Ljubljani smo bili ta konec tedna priča 23. članskem državnem prvenstvu v squashu, na katerem se je zbralo skupaj 49 igralk in igralcev iz osmih slovenskih klubov. Pri moških je naslov že četrtič zapored osvojil Martin Mošnik (Squash klub Konex), pri dekletih pa se je prvič z naslovom držaqvne prvakinje okitila Sara Rojnik (Squash klub Point Veržej).

DP2014_PolfinaleZ_MojcaBlazicInSaraRojnikKljub temu, da so obe konkurenci nekoliko okrnile poškodbe, smo samo teden dni po izjemno množičnem mladinskem državnem prvenstvu videli vrhunec sezone in praznik slovenskega squasha. V odlični organizaciji Squash kluba Konex smo dva dni uživali v odličnih in razburljivih dvobojih.

DP2014_PolfinaleZ_PijaBrglezInNadaBambicV ženski konkurenci so se v polfinale pričakovano uvrstile vse štiri igralke z vrha slovenske jakostne lestvice: Nada Bambič, Mojca Blažič, Sara Rojnik in Pija Brglez. V prvem polfinalu, ki je bil ponovitev lanskega finala, je mlada Pija Brglez že povedla z 2:0 v nizih, vendar se je Nada Bambič z mirno igro vrnila in se na koncu s 3:2 uvrstila v finale. V drugem polfinalnem obračunu sta loparje prekrižali Mojca Blažič in Sara Rojnik. Tekmo je zaznamovala velika negotovost in po dveh nizih je bilo izenačeno 1:1. V naslednjih dveh je Sara z narekovanjem visokega ritma držala vajeti v svojih rokah in na koncu slavila s 3:1.

DP2014_FinaleZ_SaraRojnikInNadaBambicV tekmi za tretje mesto je bila visoka Mariborčanka Pija Brglez blizu poraza, na koncu pa je v tesnem in napetem zadnjem nizu zmagala s 3:2 in osvojila končno tretje mesto.

V finalu smo videli dvoboj dveh odličnih igralk, kljub temu pa je Sara Rojnik natančnimi in močnimi udarci suvereno nadzirala potek tekme ter se že po treh nizih veselila svojega prvega naslova državne prvakinje.

DP2014_FinaleM_JaniMakovec_2Pri moških so se v polfinale uvrstili trije izmed najvišje postavljenih nosilcev, Jurij Jakše, Damjan Adlešič in branilec naslova Martin Mošnik ter nepostavljeni Jani Makovec. Predvsem polfinalni obračun med Jakšetom in Makovcem je napovedoval zanimiv in napet dvoboj. Napoved se je uresničila in tako smo videli veliko dolgih izmenjav, odličnih potez in sodniških odločitev. Makovec je s svojo nepopustljivostjo na koncu slavil s 3:2 in se uvrstil v finale, kjer ga je čakal Martin Mošnik, ki v drugem polfinalnem obračunu ni dovolil nobenega presenečenja in je precej prepričljivo premagal Damjana Adlešiča.

DP2014_FinaleZ_SaraRojnikInNadaBambic_2Tretje mesto na zmagovalnem odru je na koncu osvojil Jurij Jakše, ki je premagal Damjana Adlešiča, ter s tem dosegel svojo najvišjo uvrstitev do sedaj.

DP2014_TretjeM_DamjanAdlesicInJurijJakseV finalu smo pričakovali precej enostransko tekmo med Martinom Mošnikom, ki si lasti najvišjo slovensko moško uvrstitev na svetovni lestvici, in vsestranskim športnikom Janijem Makovcem, bivšim državnim prvakom v odbojki na mivki. Makovec nas je tudi v tej tekmi presenetil in še enkrat več pokazal, da je izjmeno borben in nepopustljiv, ter je Mošniku uspel odvzeti niz. Finale se je tako končalo z zmago Martina Mošnika s 3:1, ki je tako osvojil svoj četri zaporedni naslov posamičnega državnega prvaka. S tem je zaokrožil komplet letošnjih državnih naslovov – v ekipi Squash kluba Konex je že osvojil naslov ekipnega državnega prvaka, v paru s Klemnom Gutmanom pa tudi naslov v dvojicah.

Končni rezultati:DP2014_FinaleM_MartinMosnik

1.mesto: Sara Rojnik
2.mesto: Nada Bambič
3.mesto: Pija Brglez

4.mesto:Mojca Blažič
5.mesto: Sara Hafner
6.mesto: Tina Jurič
7.mesto: Suzana Brezak
8.mesto: Nataša Žmuc
9.mesto: Saša Rakovec
10.mesto: Saša Tratnik
11.mesto: Ksenija Kmetič
12.mesto: Metka Kozamernik
13.mesto: Darinka Jerala
14.mesto: Marinka HorvatDP2014_FinaleM_JaniMakovec
15.mesto: Ida  Sedušak

Moški:

1.mesto: Martin Mošnik
2.mesto: Janez Makovec
3.mesto: Jurij Jakše
4.mesto: Damjan Adlešič
5.mesto: Boštjan Slemenšek
6.mesto: Izidor Sosič
7.mesto: Igor Pejič
8.mesto: Kristan Klemen
9.mesto: Andraž Demšar
10.mesto: Sando Windisch
11.mesto: Zoran RepijaDP2014_Zmagovalci
12.mesto: Aleš Arhar
13.mesto: Tomaž Čampa
14.mesto: Saša Kukič
15.mesto: Tomaž Pečjak
16.mesto: Andrej Črešnar
17.mesto: Andrej Sosič
18.mesto: Blaž Kunšič
19.mesto: Jaka Bajt
20.mesto:  Aleš Štendler
21.mesto:  Samo Jeraj
22.mesto: Tomaž Guzelj
23.mesto: Martin Fišer
24.mesto: Žan Bombek
25. mesto:  Rok RepovžDP2014_Zmagovalke
26.mesto: Jurij Korošec
27.mesto: Gvido Novak
28.mesto: Maks Bombek
29.mesto: Tomaž Prelesnik
30.mesto: David Mori
31.mesto: Aljoša Brglez
32.mesto: Goran Nedič
33.mesto: Boris Grut
34.mesto: Erik Slemenšek