markopodgorsek_refereeRedni gledalci televizijskih prenosov so že lep čas tega opazili, da se sodniški kriteriji spreminjajo. Vztrajno se zmanjšuje število odločitev, drastično pa se spreminja njihova struktura. Vse manjši je delež Yes Letov na eni ter vse večji delež Strokov in No Letov na drugi strani. Sodniki stremijo k temu, da bi nekomu pripisali krivdo za nastalo situacijo, kar nemudoma izloči Yes Let. Ostaneta torej Stroke in No Let, ki pa dejansko kaznujeta »kršitelja«.

Tega se seveda dobro zavedajo tudi igralci, ki pa kljub temu ponavadi na začetku tekme sodnika preizkusijo, da se prepričajo o kriteriju, ki bo veljal skozi tekmo.

Najpogostejša težava je slabo umikanje nasprotniku po udarcu, kar seveda slednjemu prinese Stroke. Zavedati se moramo, da je izvirni greh že sama izbira, lahko tudi slaba izvedba udarca. In ko temu za povrh dodamo še slabo umikanje, je rešitev na dlani.

Je pa to dvorezen meč, saj se nasprotniku kaj kmalu posveti, da sodnik sankcionira slabo umikanje, zato prične preprosto teči igralcu v hrbet. Tu zopet nastopi sodnik, ki mora njegovo indirektno pot do žoge kaznovati z No Letom. Najbolj očitne so te situacije v sprednjih kotih, kjer je Yes Let že prava redkost.

Obrazložitve sodnikov, s katerimi dejansko dajejo igralcem navodila za nadaljnjo igro, so enostavne, a natančne: »pojdi naravnost proti žogi, ne proti nasprotniku«, »z umikanjem si mu zaprl direktno pot do žoge«, »ne igraj žoge tja, od koder se ne moreš umakniti« in podobno.

Pogosto pa sodnik igralcema preprosto pove, da se število prekinitev kopiči. Naloži jima, da poskrbita za bolj tekočo igro in opredeli, kdo je kriv katerega ravnanja. Ponavadi tako navodilo zaleže in igralca si dejansko pričneta bolj prizadevati, da do rezultata prideta brez sodniškega posredovanja. Vkolikor  temu ni tako, pa si sodnik prizadeva izključiti Yes Let in zaključevati točke z No Let ali Stroke.

Pri navedenem se je treba zavedati, da to pravila dejansko omogočajo od vedno, le implementacija je bila »premehka«. Pravila naprimer nikjer ne omenjajo razdalje do žoge, tako da je Stroke mogoče dodeliti tudi, ko do oviranja pride nekaj metrov od žoge, a se nasprotnik sploh ne umakne. Prav tako nikjer ne piše, da se ima igralec pravico umakniti na »T« in podobno. Vse to so napačne predstave, ki so neodvisno druga od druge vzniknile po celem svetu in katere se vsi skupaj trudimo spremeniti.