Statistika letošnje sezone je razdeljena na člane in mladince. Pri nekaterih mladinskih kategorijah so še tabele za hitrejšo in lažjo primerjavo.

ČLANI

Pri članicah in članih težko vodimo statistiko, ker se tekmovalci premalo udeležujejo turnirjev in bi bili podatki statistično zelo pomanjkljivi. Kljub temu je treba izpostaviti Martina Mošnika, ki igra že nekaj let na tako visoki ravni, da redno osvaja naslov državnega prvaka.

Pri članicah se je na prvo mesto prvič povzpela Nina Kustec. Presenečen sem bil nad njenim napredkom, a je povsem zasluženo postala št. 1 v državi. Za vrat pa ji ne dihajo članice, ampak mladinke, zato optimistično napovedujem naslednjo sezono, ki bo zelo zanimiva, saj bodo Pika Rupar, Nika in Nanja Urh ter Manca Demšar postale trd oreh za vso konkurenco članic.

MLADINCI

Pri njih je statistično delo lažje, saj so nastopili vsaj na 10 ESF turnirjih v sezoni. Ne bom izpostavil vseh mladincev, saj tisti z enim turnirjem ali samo eno odigrano sezono spet ne zadovoljujejo vsem merilnim parametrom.

DEKLETA

Miša Sax in Julija Vidic se selita v višjo kategorijo. Velik napredek je v letošnji sezoni pokazala Zoja Berce. Posebej je treba poudariti Saro Nedič, ki ostaja stabilna na vrhu.

Nanja Urh je s svojo poslušnostjo in pridnostjo dosegla izjemen uspeh ob prestopu v višjo kategorijo. Lana Nedič je zelo vztrajna, napreduje brez stresa in je izjemno vesela. Nuša Senčar šele vstopa v ta cirkus.

Dekleta, ki so trenutno naše najmočnejše orožje, nastopajo prvo leto v GU17, in to zelo uspešno, vendar se moramo zavedati, da je to tisto obdobje, ki pokaže pravo vrednost. Dekleta, gremo naprej!

Napredek je viden pri vseh, vsekakor pa izstopajo Pika Rupar, Nika Urh in Manca Demšar. V tej kategoriji smo lahko ponosni na veliko število tekmovalk.

FANTJE

Pri fantih je zelo veliko tekmovalcev, ki nastopajo v kategorijah U13 in U15. V mlajši je bilo letos pet, v starejši pa kar 11 tekmovalcev.

To so fantje, ki so šele začeli s tekmovanji in bomo več o njih lahko pisali v naslednji sezoni.

Starejša skupina fantov je prestopila v BU15 in tu že lahko govorimo o realnih rezultatih. Vsi so pokazali napredek, vendar bo preskok v dvajseterico zelo težak, saj je pri fantih konkurenca res močna.

Brez številčnosti smo v starejših dveh kategorijah, saj pri fantih do 17 let nastopa le Luka Kustec.

Iz BU19 so se letos poslovili Jaka Rakovec, Jošt Dolinar, Erik Slemenšek in Filip Bojko, zato med najstarejšimi ostajajo le še trije. Med njimi skokovito izstopa Blaž Porenta, ki to potrjuje z 9. mestom na lestvici ESF.

Dobili smo sliko, ki mogoče ni najlepša, a je trenutni pokazatelj stanja. Vsi igralci so napredovali, kar je spodbudno, vendar bo treba za preboj med deseterico še kar nekaj zavestnega treninga in vztrajnosti. Želimo si, da bi gradili s kvantiteto in tako lažje ustvarjali tudi kvaliteto. Nikakor pa ne gre pozabiti, da brez fizične priprave ni upanja za dobro psihično stabilnost. Squash je miselno lahko primerjati s šahom, le da pri squashu brez teka ne gre.

Franc Langus