Na Balkansko prvenstvo v squashu, ki bo v ljubljanskem Squashlandu od 1. do 3. oktobra 2021, če ne bo ovir zaradi naraščajoče epidemije, naj bi na povabilo organizatorja poleg domačinov prišli tekmovalci iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Romunije,  Bolgarije, Grčije, Modavije in Turčije.

Že v avgustu smo želeli od udeležencev izvedeti, koliko jih bo prišlo, kakšna so njihova upanja za uvrstitev, pa tudi, kako je squash razvit v njihovi državi. V naš poštni nabiralnik se je doslej vrnilo le nekaj odgovorov, češ, prezgodaj je še govoriti o udeležbi na Balkanskem prvenstvu, saj je pred nami čas dopustov, v squash zvezah pa tudi še niso imeli sestanka, na katerem bi določili ekipo za prvenstvo. Počakajmo do septembra, ko bo tudi stanje glede ovir zaradi epidemije že bolj jasno, so še dodali.

V Makedoniji je squash ‘mrtev’

Med tem je iz Makedonije prišlo pismo našega prijatelja Kirila Sotirovskega, ki je z obžalovanjem sporočil, da se reprezentanca Makedonije ne bo udeležila prvenstva, ker preprosto – ne obstaja. »Že pred približno petimi leti smo svoj edini klub zaprli,« je sporočil in dejal, da želi, da se imamo na prvenstvu nadvse dobro, saj je poleg tekmovanj in rezultatov morda še bolj pomembno druženje.

Romunija: vse več squasha

Dan Mitici, sekretar Romunske squash zveze, je zelo zadovoljen, da je squash v njihovi državi v zadnjih letih vse bolj priljubljen šport. Leta 2016 je romunska zveza tudi že organizirala 3. ekipno evropsko prvenstvo, leta 2019 pa posamično evropsko prvenstvo. »Udeleženci iz 20 držav so igrali v športni areni Infinity in v nakupovalnem centru Park Lake v Bukarešti, kar je squash močno populariziralo tako pri otrocih kot odraslih,« pove Dan.

Pandemija je pustila sledi tudi pri njih, še pove, večina turnirjev je bila leta 2020 odpovedanih, tudi treningi so bili seveda močno okrnjeni.

»Romunska ekipa je imela na balkanskem prvenstvu vedno dobre rezultate in upamo, da bo tudi letos tako. Naš glavni cilj je osvojiti tri medalje, dve pri mladincih, eno pa pri članih,« je še sporočil.

Dodal je, da bo njihova zveza to jesen v Bukarešti organizirala tečaj certificiranja trenerjev prve stopnje WSF, na katerega so vabljeni tudi zainteresirani Slovenci. Tečaj bo vodil Michael Khan – 3. stopnja Svetovne federacije za skvoš (WSF) in svetovni trener skvoša (WSC ).

Vlado Kadunec