V ljubljanskem Squashlandu se bo od petka, 31. januarja 2020, do nedelje, 2. februarja 2020, na odprtem mladinskem prvenstvu Slovenije 2020 v squashu (Junior Open 2020) pomerilo okoli sto igralcev iz 14 držav.

To je doslej največje število nastopajočih in držav na dosedanjih prvenstvih v Sloveniji. Slovenske barve bo zastopalo 40 tekmovalcev iz štirih klubov, SqK Škofja Loka, ŠD Squashland, SqK Lesce Bled in SqK Konex.

Hrvaška in Avstrija bosta zastopani s po desetimi igralci, Madžarska in Poljska s po osmimi, Italija in Romunija pa bosta v Ljubljano vsaka poslali po šest igralcev. Napovedani so tudi tekmovalci iz Srbije, Rusije in Anglije. Prvič bodo v Sloveniji nastopili mladinci iz Kuvajta (3), Nizozemske (2), Malte (2) in Ukrajine (1).

Povratek lanskih zmagovalcev

Ponovno bodo nastopili lanski zmagovalci svojih kategorij, v slovenski ekipi Blaž Porenta, Sara Nedič, Nanja Urh in Pika Rupar, s Hrvaške pa se vrača Jan Cerovac. Gotovo bo privlačen tudi nastop odlične hrvaške igralke Franke Vidović, ki trenutno zaseda 2. mesto na evropski lestvici deklet do 17 let.

Prvi dan se bodo tekmovanja začela ob 14:30, predvidoma pa bodo trajala do 20. ure. V soboto bodo tekmovanja od 9. do 20. ure, v nedeljo pa bodo zaključne finalne tekme potekale okoli 13. ure.

Kako so naši mladinci pripravljeni na spopad s svojimi tekmeci na letošnjem prvenstvu in kašna so pričakovanja?

Pričakujemo kolajne

Predsednik UO Squash zveze Slovenije Gregor Kustec: »Junior open je najpomembnejši redni letni organizacijski dogodek Squash zveze Slovenije, nekakšen pregled našega dela z mladimi. Priprave na tekmovanje so se začele v drugi polovici 2019 in se z lobiranjem pri nacionalnih zvezah za široko udeležbo intenzivno stopnjevale do izteka leta. V preteklih šestih letih smo število udeležencev dvignili iz začetnih 44 v letu 2014 na letošnjih sto. Junior Open je turnir, ki je predvsem spodbuda za tiste ambiciozne mlade igralce in igralke, ki so tekmovalno usmerjeni, pa morda še ne hodijo na močnejše turnirje oziroma nimajo izkušenj na večjih mednarodnih turnirjih. Med tistimi mladinci, ki že tekmujejo, pa se je že oblikovala močna ekipa prekaljenih igralcev, ki lahko v mednarodnem merilu že pokažejo konkurenčno igro, zato računamo vsaj na dve do štiri najvišje uvrstitve. Turnir se je v regiji že dodobra uveljavil, vsako leto pride več igralcev, predvsem iz tujine, tako bomo letos prvič dosegli sto ali morda celo preko sto prijavljenih tekmovalcev iz vsaj 13 držav. Nekaj dni pred turnirjem namreč beležimo natanko 100 potrjenih prijav, imeli smo sicer že 126 prijavljenih igralcev, a so bolezni, poškodbe in višja sila povzročila kar obilen osip. Takšna udeležba nam omogoča, da lahko naslednje leto zaprosimo za spremembo statusa tekmovanja v višji rang (grand prix), kar bo pomenilo drugačno točkovanje oziroma večjo privlačnost za mladince iz tujine oziroma boljšo konkurenco in kakovost igranja.«

Pripravljeni smo

Vodja trenerskega štaba Squash kluba Škofja Loka, Goran Vučkovič, za svoje varovance pravi, da so pripravljeni. »Zadovoljen sem s telesno pripravljenostjo naših favoritov, Blaža Porente, Luka Kusteca, Oskarja Škulja, razočarala verjetno ne bosta niti Gal Ravnikar in Gašper Dolinar, pri puncah me ne skrbi pripravljenost Pike Rupar. Žal pa je obdobje gripe, ki je oslabila dobre igralke kot sta na primer Sara Nedič, Manca Demšar in še nekatere druge. Napad na najvišja mesta pričakujem od turnirsko najbolj izkušenih Pike Rupar in Blaža Porente, za Luka Kusteca tudi že vem, da je sposoben poseči po visokih uvrstitvah. Prijavili smo tudi dva najmlajša igralca brez izkušenj, vsega skupaj bo škofjeloška ekipa štela 13 igralcev – če ne bo vmes prišla še kakšna bolezen. V idealnem scenariju upam, da bo naša ekipa v klubsko vitrino prinesla štiri ali pet kolajn.«

Franc Langus, trener Squash kluba Lesce-Bled. »Vsak turnir je dober trening, ker pa je to še turnir nižjega ranga, je tudi konkurenca temu primerna, a za zmago se bo ravno tako treba potruditi. Trenirali smo seveda pridno vse leto, za slovenski mladinski turnir pa se nismo posebej pripravljali, saj je bil naš ‘zadnji veliki trening’ pred kratkim turnir v Pragi. Po njem smo večinoma rabili regeneracijo oziroma počitek, kar trojico od naše ekipe sedmih prijavljenih igralcev pa je pretekli teden na kavč položila gripa ali prehlad. Seveda pričakujemo kolajne; realne možnosti so, da bodo vsaj trije iz naše ekipe posegli po kakšnem odličju.«

Več: http://sjo.squash.si/

Vlado Kadunec