Tekmovalni dosežki:

  • 7x članski posamični državni prvak: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 in 2010
  • najvišja uvrstitev na svetovni PSA lestvici: 164. mesto

Klemen Gutman

Klemen Gutman, rojen 1978. leta, 7 kratni državni prvak, je na slovenskih igriščih kraljeval med leti 2004 in 2010. V času tekmovalne kariere je zastopal barve SqK Novo mesto, Squashland in Konex.

Najprej je treniral odbojko, ko pa so v Novem mestu zgradili squash igrišče, se mu je s 13. leti z vso strastjo posvetil za naslednjih 20 let. »Skvoš, tako kot vsak šport, poteši tekmovalnost, ki je v tebi, odpre ti obzorje, ko se primerjaš z najboljšimi na svetu, spleteš lepe odnose s sotekmovalci, konkurenti in ob treniranju na pozitivni način spoznaš, kaj je to ‘trpljenje’ – tisti, ki ste kdaj resno trenirali katerikoli šport, že veste o čem govorim. Tekmovalno kariero sem zaključil zaradi pomanjkanja konkurence v tistem času, izpolnjenih tekmovalnih ambicijah in drugih življenjskih ciljev,« se ozre na leta, ki jih je pod okriljem trenerja Gorana Vučkovića posvetil squashu.

Med številnimi spomini na uspehe izloči majhno, a zanj veliko zmago, ko je v osmini finala evropskega prvenstva v drugem nizu priigral set žogo proti takrat drugemu igralcu na svetu, Johnu Whiteu. »Spominov iz domačih in mednarodnih turnirjev je res veliko ter s tem povezanih tudi anekdot. Denimo ko so se člani reprezentance izgubljali v velikih mestih, posojanju denarja za taksi igralcu iz najboljše deseterice na svetu, ‘borbi’ v bazenu z drugim igralcem sveta, prehranjevanju pred tekmami, bivanje v sobi z odbitim igralcem iz Cipra in dogodke na ‘players party-jih’… Zelo lepe spomine imam tudi na tista začetna leta, ko sem kot mladi nadobudnež prisostvoval nastajanju skvoš zveze, prvih domačih tekmovanj, prijetnega vzdušja in velike tekmovalnosti med klubi, na prve mladinske mednarodne tekme, ko smo se ves čas učili ob gledanju takrat najboljših igralcev in potovali po vsej Evropi. Morda najlepše spomine pa imam na druženje s fanti iz reprezentance, s katerimi smo preživeli kar nekaj časa na pripravah in turnirjih, in nikoli nam ni bilo dolgčas. Kljub veliki medsebojni tekmovalnosti smo bili in smo še vedno prijatelji,« se Klemen Gutman rad spominja svoje squash kariere.

Galerija