Na najmočnejšem mladinskem turnirju v squashu na svetu, ki je potekal od 2. do 6. januarja 2019 v Birminghamu, so bili tudi štirje slovenski predstavniki in pustili zelo dober vtis. Sara Nedič je v kategoriji G13 zasedla 18. mesto, bila pa je četrta med Evropejkami. Jošt Dolinar (B19) je zabeležil samo eno zmago, vendar nad aktualnim mladinskim balkanskim prvakom iz Romunije. Pika Rupar (G17) je zmagala dvakrat, Lana Nedič (G15) pa enkrat.

Slovenski predstavniki so se v Angliji prepričali, kako temu športu streže elita, med katerimi izstopajo Egipčani, sledijo pa Angleži, Malezijci in Američani. Spoznali so, kako trenirajo najboljši med najboljšimi in kako pomembni so solo treningi. Med drugim so srečali tudi nekatere legende squasha kot sta Nick Matthew in Sarah-Jane Perry, ki je trenutno med vodilno deseterico na lestvici PSA.

Jošt je med drugim dobil priložnost, da trenira skupaj s 17-letno Egičanko Nour Khaled Aboulmakarim, ki je na koncu zasedla 4. mesto. Zanimivo je bilo gledati, kako punca z lahkoto “tolče” longline in kontrolira T-točko. Med drugim je zadela kar precej “nickov”, kar je presenetilo tudi Jošta.

Sara

Prvo tekmo proti Američanki je Sara začela slabo in praktično premagala samo sebe. V vsakem setu je namreč naredila veliko nepotrebnih napak, zaradi katerih je bila nasprotnica stalno v prednosti. V nadaljevanju pa je odigrala fantastično proti Škotinji, Angležinji in še eni dobri Američanki. Tudi na zadnji tekmi proti Francozinji, ki nastopa na vseh večjih turnirjih po zahodni Evropi, na British Junior Open 2018 pa je dosegla 3. mesto), je bila Sara povsem enakovredna in do zadnjega se ni vedelo, na katero stran se bo obrnila tekma. Tri zmage in dva poraza na najboljšem turnirju na svetu je dober izplen.

Lana

Lana je k vsaki tekmi pristopila nekoliko s strahom in nepotrebnimi negativnimi mislimi v smislu “ne znam zadeti dropa”, kar se je pokazalo tudi na igrišču. Dokler je žogica tekla po longlinu, je bila Lana dokaj enakovredna. Trudila se je na vso moč, a so bile nekatere nasprotnice premočne. Imela je tri tekme proti Angležinjam, od katerih je eno zmagala, ostali dve pa sta kazali signale, da je zmaga tudi na vidiku, a je na koncu zmanjkalo moči in idej.

Pika

Pika je začela turnir proti odlični Malezijki Jessici King, ki je na koncu zasedla 5. mesto. Prvih nekaj točk in do rezultata 4:4 povsem enakovredna igra. Dolge točke, izmenjave, longlini, lobi, kratke, dolge, nato pa popolni preobrat. Malezijka stalno na T-ju, Pika pa s počasnimi in nenatančnimi longlini ni našla izhoda. Pika je že naslednji dan v svojo igro vnesla bistveno več udarcev in igrala bolj zrelo oz. pametneje ter tako zmagala proti Angležinji in Norvežanki.

Nato je sledila tekma proti Čehinji Eliski Jicinski, ki je po Pikinih besedah “strah in trepet” v Evropi. Trenutno je na 11. mestu po rangu ESF. Tekma dokaj enakovredna, dolge točke, napake (nepotrebni udarci v dilo) na obeh straneh. Pika umirja igro, nasprotnica uživa v hitrih in močnih udarcih. Imeli smo mešane občutke. Na trenutke je kazalo, da Pika lahko brez težav vzame tudi kakšen set. Zadnja tekma proti Američanki, ki je bila levičarka, je bila podobna situacija. Na trenutke enakovredno. Hitra in močna igra nasprotnice, Pika pozablja, da igra proti levičarki in večkrat servira z napačne strani. Kljub temu je končni izkupiček z dvema zmagama in tremi porazi super rezultat in motivacija za naprej.

Jošt

V Joštovi kategoriji je bila ogromna konkurenca. Že pri ogrevanju se vidi, da so vsi na misiji, dobro pripravljeni, željni zmage. Prve tekme proti Angležu na žalost nisem videl. Turnir se je odvijal v štirih centrih in je bil na trenutke kar konkreten logističen izziv vse štiri otroke pripeljat v različne centre in jih hkrati tudi spremljati. Drugo tekmo je prav tako odigral proti Angležu, ki ni imel močne oz. agresivne igre in je rad igral pozicijsko z dolgimi točkami. Na Joštovi strani je bilo preveč napak, slabi dropi, ki so Jošta iz dominantne pozicije pripeljali v defenzivo. Slabi longlini, ki jih je nasprotnik pridno izkoristil že na sredini, in Jošt je bil stalno pod pritiskom, nasprotnik pa sproščen in poln idej. Nato je odigral proti Valižanu, kjer sta oba dobesedno “pustila dušo” na igrišču. Zadnjo tekma proti Romunu je bila po Joštovih besedah za »čast in slavo«, ki je Joštu prinesla tudi težko pričakovano prigarano prvo zmago na BJO.

Rezultati:

B13

1.Abdallah Eissa (Anglija)

2. Harith Danial Jefri (Malezija)

3. Yuvraj Wadhwani (Indija)

G13

1.Amina Orfi (Egipt)

2. Fayrouz Abouelkheir (Egipt)

3. Nour Khafagy (Egipt)

18. Sara Nedič

B15

1.Ameeshenraj Chandaran (Malezija)

2. Denis Gilevskiy (Irska)

3. Kareem El Torkey (Egipt)

G15

1.Salma El Tayeb (Egipt)

2. Air Azman (Malezija)

3. Torrie Malik (Anglija)

59. Lana Nedič

B17

1.Yehia Elnawasany (Egipt)

2. SamTodd (Anglija)

3. Karim Abelalim Elbarbary (Ekipt)

G17

1.Marina Stefanoni (ZDA)

2. Chan Sin Yuk (Hongkong)

3. Sana Ibrahim (Egipt)

39. Pika Rupar

B19

1.Mostafa Asal (Egipt)

2. Nick Wall (Anglija)

3. Omar El Torkey (Egipt)

89. Jošt Dolinar

G19

1.Hania El Hammamy (Egipt)

2. Jana Shiha (Egipt)

3. Farida Mohamed (Egipt)

Besedilo in foto: Goran Nedič