Z odprtega mladinskega prvenstva Madžarske so se slovenski predstavniki vrnili s kar tremi zlatimi kolajnami, saj so v svojih kategorijah slavile Sara Nedič (do 13 let), Nanja Urh (do 15 let) in Nika Urh (do 17 let). Poleg tega so dekleta osvojila še eno srebrno in dve bronasti kolajni.

Sara Nedič je zmagala brez izgubljenega niza, s tretjim mestom pa je kategorijo do 13 let lepo zaokrožila Zoja Berce. Nanja Urh je v finale prav tako prišla brez izgubljenega niza, potem pa se je morala proti Ukrajinki Olgi Kotovi zelo potruditi za zmago, saj je zaostajala že z 2:1 v nizih, potem pa je v zadnjih dveh nizih pustila nasprotnico pri sedmih točkah in osvojila prvo mesto.

Kategorija deklet do 17 let je bila povsem slovenska, saj so si vsa mesta na zmagovalnih stopničkah razdelile Slovenke, pridružila pa se jim je še Lana Nedič na 4. mestu. Škoda, ker je bil finale zaradi poškodbe Pike Rupar okrnjen, tako da je Škofjeločanka morala zmago in prvo mesto brez boja prepustiti Niki Urh, tretja pa je bila Manca Demšar.

Fantom se Budimpešta ni najbolj posrečila. Blaž Porenta se je kot prvi nosilec v kategoriji do 19 let od najvišjih mest poslovil že po prvem porazu v petek, na koncu pa je zasedel 5. mesto. Luka Kustec (do 17 let) je imel v soboto in nedeljo težke dvoboje, ki so trajali po pet nizov, na koncu pa je z zmago proti Nemcu Schuuru zasedel 7. mesto.

Od ostalih slovenskih predstavnikov sta vidnejši mesti dosegla Žiga Merčun z 8. mestom (do 19 let) in Timotej Jenko s 13. mestom (do 15 let).

ZASLUŽEN APLAVZ NA RAZGLASITVI

“Na zaključni slovesnosti je bilo zelo lepo slišati, kolikokrat je napovedovalec rekel ‘Slovenija’, ko so naše punce prihajale na zmagovalne stopničke. Po končani razglasitvi deklet je napovedovalec poudaril, da je neverjetno, koliko dobrih punc ima Slovenija in da si zaslužijo še en aplavz. Nato je več kot sto gledalcev glasno zaploskalo Slovenkam. Bilo je res noro,” je vzdušje v Budimpešti ob koncu prvenstva opisal Franc Langus.