Hector Sport Centre v glavnem mestu Češke republike bo od sobote, 13. aprila 2019, do torka, 16. aprila 2019, gostil 110 mladih igralcev v kategoriji do 19 let iz vse Evrope.

To bo najpomembnejši evropski mladinski dogodek v squashu, saj se bodo na njem pomerili vsi najboljši evropski mladinci iz 27 držav. Največjo ekipo fantov in deklet so na turnir poslali Angleži in Francozi (10) ter domačini Čehi (9).

V Prago iz Slovenije pod vodstvom trenerja ekipe Franca Langusa potujejo Jošt Dolinar, Blaž Porenta in Pika Rupar iz Squash kluba Škofja Loka in Nika Urh iz Squash kluba Lesce Bled.

Najvišje postavljeni pri fantih so Čeh Byrtus, Švicar Wilhelmi, Irec Buckley in Anglež Todd, pri dekletih pa so med prvimi štirimi kar tri Angležinje (Lazarus, Green in Malliff). Družbo na vrhu jim dela še Švicarka Allinckx.

Blaž Porenta je postavljen na mesta 17-24, Jošt Dolinar na 25-32, Pika in Nika pa nista med nosilkami.

Frenk Langus: To je naše prvo evropsko mladinsko prvenstvo posameznikov, nanj pa smo se skrbno pripravili in veliko trenirali. Za dekleti z nedopolnjenimi 16 leti bo to velika izkušnja, saj bo na prvenstvu le še nekaj igralk podobne starosti, ostale so stare med 17 in 18 let, in temu primerno močne nasprotnice. Vsaka zmaga bo za naši igralki odličen uspeh. Pri fantih, ki bodo igrali v kategoriji do 19 let, imam bolj določene cilje (zmage). Štejejo le zmage, ne zgolj nastop na prvenstvu.

 

Nika Urh: To je moje prvo evropsko prvenstvo in seveda sem kar malce razburjena. Pokazala bom svojo najboljšo igro pa bomo videli, kaj bom iztržila.

 

 

 

Pika Rupar: Upam, da se prebijem skozi prvi krog, saj so moje nasprotnice veliko bolj izkušene in boljše od mene. Pričakujem, da bom med igro začutila, da se lahko enakovredno pomerim z njimi. Tako bom sama pri sebi videla ali sem napredovala ali ne.

 

 

Jošt Dolinar, 18 let: Pripravljen sem, mislim, da celo zelo dobro. Verjamem, da se bom prebil skozi prvi krog, v drugem pa bo moj nasprotnik drugi nosilec prvenstva. Počutim se dovolj močnega za resen dvoboj z njim.

 

 

Blaž Porenta, 17 let: Kar nekaj samozavesti sem pridobil prejšnji teden na evropskem ekipnem prvenstvu divizije 3 v Lizboni, tako da pričakujem zmago v prvem krogu, na koncu pa uvrstitev med najboljših 16 igralcev Evrope v svoji kategoriji. Počutim se dovolj dobro pripravljenega za uspeh.

 

 

Podrobnosti in spremljanje turnirja na spletnih straneh:

ESF

Czech squash

Nastop v Pragi so omogočili sponzorji Eles, Izoteh in Enekom, za kar se jim lepo zahvaljujemo.