Turnirji so, kot pravijo tekmovalni igralci, priložnost ‘dobrega treninga’, preverjanje svoje pripravljenosti, pa tudi motivacija za nadaljnje piljenje tehničnega znanja in kondicije, zelo velik pomen pa ima seveda tudi druženje. Pogledali smo v zakulisje priprave turnirjev, ki jih pod okriljem Squash zveze Slovenije praviloma pripravljajo Tomaž Čampa, Marko Podgoršek (Mare) in Goran Miličević (Mičo), prvi mož Squashlanda, največjega squash centra pri nas s šestimi igrišči, kjer se sicer odigra večina turnirjev.

Tomaž Čampa

Organizacija turnirja terja kar nekaj (mesečnih) priprav, odvisno sicer od tega ali gre za večje, večdnevne turirje mednarodnega ranga, ali lokalne, lahko tudi enodnevne turnirje. »V obeh primerih je treba turnir razpisati ter objaviti pogoje. Pri mednarodnih se je glede terminov treba povezati z Evropsko squash zvezo, pri lokalnih turnirjih zadostuje razpis na Rankedinu in spletni strani Squash zveze Slovenije oziroma e-poštna komunikacija s klubi, ki nato prijavi igralce,« pove Tomaž, ki skrbi za ta administrativni del turnirjev. Ob prijavah preveri tudi, ali igralci izpolnjujejo vse predpisane pogoje in da niso morda v disciplinskem postopku.

»Pri tem objavimo še jakostno lestvico, izpostavimo nosilce turnirja, komisijsko izvedemo žreb in objavimo časovnico iger,« opiše del svojih nalog Mare, ki na turnirju poskrbi še za sojenje oziroma sodnike, skrbi za igralce, da so pravočasno na igrišču, in preverja, če je sicer avtomatizirano računalniško točkovanje pravilno. Na zaključni slovesnosti podeli nagrade in poskrbi za reševanje morebitnih zapletov, ki se lahko, predvsem pri večjem številu udeležencev, pojavijo v času turnirja.

Med organizacijske ‘izzive’ turnirjev spada še pridobivanje sponzorjev in praktičnih nagrad, priskrbeti je treba nagradni denarni sklad, zagotoviti medicinsko oskrbo v primeru poškodb…iz turnirja v turnir pa se pojavi še kaj, kar je treba (na hitrico) rešiti.

Izključitev zaradi otroškega zafrkavanja

Marko Podgoršek

Za kakšne neobičajne zaplete lahko gre pri turnirju, vprašamo Mareta? »Recimo, na nekem mladinskem mednarodnem turnirju je šaljivi mladenič med igro v smeh spravljal sovrstnike tako, da si je venomer brisal ‘stekla’ zaščitnih očal, ki jih pa ni imel. Za šalo si je namreč nadel očala brez stekel. Med gledalci je res bilo nekaj smeha, do smeha pa ni bilo sodniku, ki je zaradi ‘neregularne opreme’ igro prekinil in zmago podelil njegovemu tekmecu. Spet na drugem turnirju je igralka iz Rusije igrala za Ukrajino. Sicer je ukrajinski reprezentanci šlo dobro, a Rusinja ne bi smela igrati za Ukrajino. Napako je pravzaprav zagrešilo vodstvo reprezentance, ker niso dobro prebrali pravila. Take zaplete je treba reševati sproti, hitro in na korekten, miren način,« pove Mare, edini mednarodni sodnik pri nas s številnimi sodniškimi izkušnjami iz turnirjev po vsem svetu.

Goran Miličević Mičo

Kot še pove Mare, ki, kot ostala ekipa naših organizatorjev turnirjev poprime tam, kjer je potreba, je pri mednarodnih turnirjih treba med številnimi drobnimi stvarmi ali željami poskrbeti še za hotelske namestitve, prevoze med letališčem in hotelom oziroma hotelom in igriščem, poskrbeti za hrano in pijačo med turnirji. Pri tem je treba biti pozoren tudi na želje igralcev, na primer, če nekateri potrebujejo posebno dietno ali vegetarijansko oziroma vegansko hrano. Za to, kot smo okusili v prenovljeni kuhinji, odlično poskrbi Mičo, ki skrbi tudi za to, da v Squashlandu (med turnirji) poteka vse kot je treba.

S turnirji razvijamo športni turizem

»Pri organizaciji se potrudimo, da se izkažemo in da se gostje pri nas počutijo dobro. Tudi s takimi malenkostmi, kot recimo, da koga ob posebni priložnosti počastimo s penino ali pa da organiziramo piknik. S tem razvijamo športni turizem, saj se igralci z lepimi izkušnjami pri nas še vračajo, na treninge, ali pa kar tako, igrat in si ogledovat Slovenijo. Pri članskih turnirjih je treba poskrbeti tudi za kakšen izlet oziroma dogodek, saj so ‘starejši’ igralci praviloma bolj zahtevni (in denarno bolj podprti), na turnirje hodijo tudi zaradi druženja, zabave in spoznavanja gostiteljeve dežele,« še pove Mičo in pripomni, da so turnirji nenazadnje tudi del aktivnosti spodbujanja mladih za igranje squasha.

Vlado Kadunec