Epidemija covida je s svojimi omejitvami zavrla napredek zlasti nekategoriziranih igralcev, zato je bilo državno merjenje moči med igralci in ekipami precej okrnjeno. Pri novem državnem prvaku Luki Kustecu se je izkazalo, kaj naredi resen in zavzet trening. Pri ženskah še naprej ostaja zaokrožena platforma štirih ali petih igralk, ki se že nekaj časa vrtijo v finalnih bojih. Če boš na balkansko prvenstvo prišel ‘kar z morja’, bodo možnosti za uvrstitve slabe.

Pogovarjali smo se s selektorjem slovenske squash reprezentance dr. Goranom Vučkovićem – Vuletom in trenerjem SQK Škofja Loka o pretekli sezoni in državnem prvenstvu, o igralcih in prihajajočem balkanskem prvenstvu.

Vule, je slika rezultatov državnega prvenstva realna glede na možnosti treninga in igranja med epidemijo, ki je zaznamovala preteklo leto?

Prvenstvo je bilo seveda kar precej okrnjeno, saj se nekategorizirani igralci zaradi epidemioloških omejitev niso mogli primerno pripravljati nanj. Seveda je manjkalo tudi tekmovanj, kjer igralec dobi povratno informacijo, kako dobro (ali slabo) je pripravljen, kakšne napake dela oziroma ‘kje stoji’ glede na svojo raven igre. V ‘mojem’ klubu je veliko kategoriziranih igralcev, zato smo program treninga lahko speljali razmeroma normalno. Če strnem: epidemija covida je tudi v squashu pustila posledice.

Pri moških je Luka Kustec (SQK Škofja Loka) prekinil 10-letno vladavino državnega prvaka Martina Mošnika (SQK Konex). Prihaja nova generacija ‘prvakov’?

Kdo ve, kako bi se izteklo letošnje prvenstvo, če bi Martin igral med posamezniki na prvenstvu? Luka je primer, kako je v športu ne glede na okoliščine vse možno. Na začetku sezone se Luka ni izkazal za možnega kandidata za prvega med igralci v državi, potem pa je s trdim in vztrajnim treningom popravil svoje napake oziroma izboljšal igro tako dobro, da so v drugem delu sezone sledili rezultati. Sicer je med moškimi igralci na splošno zaznati večji upad kakovosti njihove pripravljenosti oziroma igre. Nekateri so se kar ‘nekam izgubili’, na primer Blaž Porenta je po lanski uspešni sezoni letos kar izgubil zalet. Na obzorju ne vidim kakšnega posebej močnega igralca, ampak pustimo se presenetiti, saj, kot rečeno, je v športu vse možno. Upam, da naslednjo sezono ne bodo upravljale covid omejitve, saj je igranje na turnirjih v tujini, merjenje moči z različnimi tujimi igralci in njihovimi tehnikami, eno ključnih meril za napredek. Resnična kakovost slovenskega squasha se tako pokaže šele na turnirjih v tujini.

Kako so se v minuli sezoni oziroma na državnem prvenstvu odrezale ženske igralke?

Žal moram reči, da ženska igra že kar nekaj časa ‘stopica’ na mestu. Ni vidnega napredka. Štiri ali pet igralk se že nekaj let vrti v finalnih bojih in vedno je težko napovedati, katera bo zmagala. Nina Kustec, letos spet najboljša, je sicer naredila korak naprej v kakovosti svoje igre in uspela zadržati naslov državne prvakinje.

V ekipnem državnem prvenstvu že četrto leto zapored prevladuje Konex?

So najbolj uspešni pri zbiranju točk. Martin Mošnik je še vedno močan igralec, ki pobira točke. Na turnir praviloma pripeljejo tudi močnega igralca iz tujine, ki tudi pobere točko. Z dvema tako prevladujočima igralcema je ekipna zmaga lažje dosegljiva. Naj pojasnim, pravilnik seveda dovoljuje ‘uvoz’ igralca iz tujine, tako da tu ni nič narobe. Vsak klub pa v skladu s svojimi usmeritvami oziroma preferencami odloča, kako bo nastopil na državnem prvenstvu.

Na obzorju je spet Balkansko posamično prvenstvo v ljubljanskem Squashlandu. Imajo slovenski igralci možnost, da ponovijo uspešne rezultate z zadnjega prvenstva leta 2019 – 4 naslovi, 8 medalj?

Težko je napovedati, saj mi ni znano, s kakšnimi igralci bodo nastopile druge države udeleženke. Med tem časom so se tudi pri njiih razvili odlični mladi igralci, zlasti na Hrvaškem in v Romuniji, ki bodo lahko prevzeli vajeti. Novi slovenski državni prvak, Luka Kustec, bo moral tako biti zelo dobro pripravljen, tako fizično kot taktično, pa tudi psihološko, da bo prenesel pritisk pričakovanj. Tudi Martin Mošnik bo še dober konkurent.

Tudi pri ženskah je kakovost tujih igralk praviloma še neznanka. Seveda pa bodo izidi tekem odvisni od pripravljenosti. Tu je bil covid, tu so zdaj počitnice; tisti igralec oziroma igralka, ki bo na balkansko prvenstvo, ki bo konec septembra ali na začetku oktobra, prišel ‘naravnost z morja’, se bo težko uvrstil na vrh kakovostne lestvice igralcev.

Vlado Kadunec