»Minula sezona mi je bila glede treningov, ne glede na omejitve zaradi epidemije korone, približno enaka kot vse prejšnje. Edino kar mi je res manjkalo, so bili sparing partnerji. Moj klubski soigralec Blaž (Porenta) letos ni igral veliko, z igralci iz drugih klubov pa nisem igral skoraj nič oziroma le nekaj turnirjev. Zelo, zelo se je poznalo, da ni bilo mednarodnih turnirjev, ki so pravi pokazatelj, kako dober si oziroma kako si treniral,« pravi novi državni prvak, 18-letni Škofjeločan Luka Kustec.

Že tvoji uspehi prejšnje sezone so nakazovali, da kljub korona omejitvam treninge jemlješ zelo resno, posledice oziroma rezultati pa so vidni.

Že lanski zavzeti treningi so pomagali k dobrim uvrstitvam na državnem prvenstvu in zelo dobremu začetku letošnje sezone. Moj največji uspeh sezone (in spodbuda za treninge), je bilo drugo mesto na poljskem odprtem mladinskem prvenstvu, temu sta sledili še zmagi na slovenskem in slovaškem odprtem mladinskem prvenstvu (vse BU17), za povrh pa še drugo mesto na članskem državnem prvenstvu.

Je bila pripravljenost igralcev na letošnjem državnem prvenstvu realna glede na omejitve ter možnosti treninga in igranja med epidemijo?

Kondicijsko se je čez leto vsak lahko pripravljal zunaj, vsaj pred 9. zvečer in po 5. zjutraj, ko so veljale omejitve gibanja. Moji treningi so bili večinoma sestavljeni iz teka in različnih vaj za moč ter kolesarjenja. Je pa res, da za pridobivanje moči rabiš določene rekvizite. Imel sem srečo, da sem si med totalnim lockdownom nekaj pripomočkov lahko izposodil iz kluba. Menim, da če ima igralec res željo in je pripravljen delati, lahko zelo dobro trenira, tudi če nima najboljših pogojev.

Čemu pripisuješ tretje mesto SQK Škofja Loka na letošnjem državnem prvenstvu?

Seveda temu, da so v Konexu sestavili res dobro ekipo. Zanje je igral Hrvat Martin Kegel, ki je bil tudi najboljši igralec turnirja. Poznalo se je tudi to, da v naši ekipi tokrat ni igral Blaž (Porenta), ki je bil vedno prvi ali drugi igralec ekipe.

Kako vidiš svojo squash kariero v naslednjem letu, dveh?

Upam, da bom drugo leto ujel vsaj še kakšnega izmed močnih mladinskih turnirjev, saj bo to moje zadnje leto, ko bom še lahko nastopal na njih. Poleg turnirjev v Sloveniji si želim sodelovati tudi na turnirjih na Balkanu in po Evropi. Turnirji so velika motivacija za vse resne igralce.

Kaj je poudarek na pripravah, da dosežeš rezultat oziroma kaj je potrebno, da imaš možnost postati državni prvak? Boš kaj spremenil pri svojih pripravah in igri?

Poudarek je na tem, da to, kar delam, delam zares zavzeto; poskušam izboljšati svoje sposobnosti tako kondicijsko, kot v hitrosti in moči. Vsekakor načrtujem, da bom v svoji igri tudi v prihajajoči sezoni napredoval. Pri pripravah kaj bistvenega poleg tega, da se bom trudil še več in bolje trenirati kot lani, ne bom spremenil. Udarce bom skušal spraviti še na kakšno raven višje, kar se tiče gibanja in kondicije pa gre samo za trdo delo. Do sprememb in napredovanja bo lahko prišlo le v taktiki. Na bližnje balkansko prvenstvo se bom pripravil po svojih najboljših močeh, ciljam pa na najboljša mesta. Če ne bo večjih težav, verjamem, da to lahko dosežem.

Besedilo: Vlado Kadunec

Foto: Tomaž Čampa