Ramy Ashour je v starosti 32 let ta teden objavil, da se ne bo več vrnil na igrišča . Niz poškodb je bil preprosto prehud udarec za njegovo telo, po stegenski mišici in Ahilovi tetivi ga je dokončno upokojila poškodba kolena.

Ramy Ashour. The Artist, kralj, car, virtuoz, čarovnik… veliko je superlativov, ki ga poskušajo opisati, noben pa ne zajame vse njegove veličine. Vsi pa se strinjajo, da je nesporna legenda in eden najboljših igralcev, kar jih je kdaj stalo na squash igriščih. S svojo igro in pristopom je bil navdih celotne generacije, poleg tega pa je pred in na squash igrišča privabil ogromno ljudi.

Kako je oznanil svojo upokojitev, si lahko ogledate na tem posnetku.

Kdor ga je imel čast videti v živo, ne potrebuje razlage, za kakšnega izrednega igralca in človeka gre. O tem pa seveda pričajo tudi rezultati in statistike: 

– 2 naslova svetovnega mladinskega prvaka (prvega je kot najmlajši v zgodovini osvojil pri 16. letih),

– 3 naslovi ekipnega svetovnega prvaka,

– 3 naslovi posamičnega svetovnega prvaka,

– 59-krat je prišel do finala PSA turnirjev, osvojil jih je 40,

– na PSA turnirjih je odigral 435 tekem,

– odstotek dobljenih tekem na PSA ima neverjetnih 82,3 % (za primerjavo – št. 1. na svetu Ali Farag je dosedaj zmagal na 74,8 % svojih tekem, Mohamed El Shorbagy pa na 76,7 %). Kar 16 tekem je izgubil zaradi poškodb in le predstavljamo si lahko, kaj vse bi dosegel, če teh ne bi bilo. 

Ramy pa ni bil neverjeten le na igrišču, temveč tudi izven njega. Vedno nasmejan, dostopen in nadvse zgovoren je bil najboljši ambasador, kar si jih squash lahko želi. Seveda vsi upamo, da bo v squashu na tak ali drugačen način ostal tudi v prihodnje.

Sam sem imel čast soditi nekaj njegovih največjih tekem, med njimi tudi finale svetovnega prvenstva v Katarju leta 2014, v katerem je po osmih mesecih odsotnosti zaradi poškodbe premagal Mohameda El Shorbagyja. Dobro sem ga spoznal tudi izven igrišč in le potrdim lahko, da gre res za izjemnega človeka.

Kaj pa so o njem povedali ostali igralci, si lahko preberete tule:

Za posladek pa še ena najboljših Ramyjevih točk.

Marko Podgoršek