… sta povedala predsednica Squash kluba Lesce Bled Urša Langus in glavni trener Frenk Langus. Tako bo, zaradi ponovnega divjanja virusa korone ter bojazni, da bi si na turnirju poleg žogic morda izmenjevali tudi virus, že enajst let tradicionalni Miklavžev turnir letos odpadel.

»Korona je tudi pri nas pošteno zredčila količino treningov in seveda igranja. Ko je prvi val minil, so se na redne treninge vrnili le mladinci, dvanajst najbolj perspektivnih: od teh je šesterica najmočnejših trenirala na igrišču, drugi pa doma. Napisal sem jim vaje za vsak dan posebej, izvajanje so posneli, tako sem lahko njihove treninge pogledal in ocenil oziroma svetoval izboljšave. Moram jih pohvaliti: v slabih razmerah so bili kar delovni,« pripoveduje vtise pretekle sezone trener Frenk.

Korona je prišla na squash

Manj so se v klubu posvečali treningom igralcev nižjega ranga, zaradi nevarnosti okužb so zelo zredčili tudi treninge članov. Kljub previdnosti in varnostnim ukrepom pa je virus našel tudi pot v Squash klub Lesce Bled in marca v nekaj dneh v posteljo položil kar 25 osrednjih igralcev kluba. Klub je bil teden dni zaprt, opuščen.

Po prvem valu so poletni treningi potekali razmeroma normalno, da so se igralci dobro opomogli in pripravili pa je pokazalo moško ekipno državno prvenstvo, kjer so Leščani in Blejci v konkurenci sedmih ekip iz šestih klubov v klubsko vitrino pospravili srebro.

Tudi s prilivom podmladka je Frenk zadovoljen; trenutno šest zagnanih otrok v starosti okoli 10 let zaenkrat bolj skozi igro in zabavo enkrat tedensko vihti loparje in le upati je, da bodo zmogli dovolj strasti in volje, da se bodo za žlahtna odličja nekoč borili v barvah kluba.

Upamo, da bomo to sezono lahko igrali na turnirjih

»V decembru bomo šli na reprezentančne priprave v ljubljanski Squashland, saj bi radi spomladi na ekipnem evropskem prvenstvu 3. divizije priigrali čim boljši rezultat,« pove Frenk. Sredi januarja pa se začnejo vrstiti mladinski turnirji po Evropi, najprej v Pragi, pa nato v Ljubljani, Nemčiji in z zaključkom junija na Italian Junior Open. Napovedi uvrstitev bi bile precej nezanesljive, pravi Frenk, saj so člani kluba letos množično prestopali v višje kategorije, a vsekakor bo slovenska reprezentanca tudi s pomočjo ekipe naših najmočnejših klubskih igralcev, Nike in Nanje Urh, Zoje Berce in Timoteja Jenka, posegala proti zgornjim uvrstitvam.

Negotova usoda blejskega igrišča

»Že dalj časa si želimo dograditi še eno igrišče pa z občino nismo dosegli dogovora oziroma dobili soglasja za dozidavo ob obstoječem v Hotelu Kompas,« nam je zaupala Urša Langus in dodala, da se bojijo, da bodo izgubili še obstoječe igrišče. Leta 2019 so hotel namreč kupili kitajski poslovneži, ki bi namesto squash igrišča želeli postaviti večji wellnes center. »Konkretnih dogovorov z njimi še nismo imeli, saj lastniki zaradi pandemije ne pridejo na Bled, vodstvo tukaj pa ni pooblaščeno za take dogovore oziroma pogovor z nami,« je še dejala in zaključila, da bo treba počakati na konec pandemijskih razmer, ko se bo pokazalo, kakšna prihodnost čaka njihovo klubsko igrišče.

Vlado Kadunec