Ejga, kaj dogaja v Kranju, smo pocukali za besedo Jeneta oziroma uradno Tomaža Jenka, predsednika in glavnega trenerja Squash kluba Kranj.

Kluba, v katerem se je na ‘njihovem’ igrišču v Rekreacijskem centru Vogu v Besnici vedno dogajalo kaj zanimivega. Spomnimo se le njihovih tradicionalnih športno-družabnih dogodkov ’24 ur squasha’, ki je vsako leto privabil veliko igralcev iz domovine in tujine. Pobudnik Jene ostaja v pogovorih tista faca, ki je leta 2007 odigral prvi maraton z neprekinjenim 24-urnim igranjem squasha, iz katerega se je razvil dogodek 24 ur squasha.

Turnirji so bili tekma, zabava in druženje

V klubu oziroma na njegovem matičnem igrišču v RC Vogu se je v preteklih letih vedno kaj dogajalo: turnirji – zelo priljubljen je bil turnir za najboljšega lokalnega (squash) heroja, Lokal hero turnir, pa nočni turnirji Fajt Night, zabaven je bil Halloween turnir, organizirali so tudi državna prvenstva, večkrat so gostili najboljše igralce z vsega sveta na turnirju ranga PSA … Potem pa je prišla korona.

»S korono je ugasnilo sicer razmeroma živahno squash življenje v našem klubu, ki je štel okoli dvajset članov. Kar nekam porazgubili so se, kakih pet ali šest se nas še srečuje na igrišču na rekreativnih dvobojih. Lahko bi rekli, da je klub ‘v fazi mirovanja’,« pove Jene, ki prizna, da so številne obveznosti in poškodba kolena tudi njega spravile nekoliko stran od squash igrišč ter ga nekoliko bolj približale otroškemu igrišču.

Išče se …

»Pred leti je bilo v klubu nekaj malega podmladka, s katerim sem delal sam, saj ni bilo nobenega drugega trenerja. Kot rečeno, vedno več obveznosti me je oviralo pri bolj intenzivnem delovanju, vzporedno s tem tudi zanimanja otrok za igranje squasha ni bilo več toliko. Za (p)oživitev klubskih dejavnosti bi tako prav prišla zagnana pomoč nekoga, ki bi lahko za to lahko odmeril več časa,« je realen Jene. Doda pa, da če bo njegov zdaj štiri in pol leta star sin pokazal zanimanje za squash, bo seveda spet več na igrišču. Tudi na kakšen turnir ga bo še zaneslo.

Pripravite se na turnir ‘Še pomnite tovariši’

Squash v Kranju je torej v fazi mirovanja, kot se je izrazil Jene, njegovo ‘čast’ na veteranskih turnirjih pa večinoma rešuje le še Gregor Kozinc. Za adijo Jene prišepne, da za pomlad načrtujejo vseslovenski turnir odprtega tipa, s katerim bi radi obudili spomin na bolj aktivne stare čase kranjskega squasha. Vabljeni bodo vsi ‘stari’ igralci, ob ‘krvavih’ borbah za točke pa bo šlo bolj za druženje, obujanje spominov, pregovarjanje o preteklih podvigih; skratka zabavno bo.

Vlado Kadunec