Zmagovalci

V soboto, 21. 11. 2015, se je v Vincarjih pri Škofji Loki odvijal 1. moški turnir za slovensko jakostno lestvico v sezoni 2015/16. Na turnir se je prijavilo 25 igralcev iz kar šestih slovenskih klubov.V letošnji sezoni je bil to zaenkrat najštevilčnejši in tudi najkvalitetnejši turnir, saj je igralo kar 11 igralcev, ki so uvrščeni do dvajsetega mesta na SLO jakostni lestvici ter še vsaj dva domača aduta, ki sta na lestvici precej nižje, po kvaliteti pa sigurno sodita med najboljše, kar je pokazal tudi sam turnir. Igrali pa so z izjemo Erika Slemenška in domačina Marka Hafnerja vsi mladi igralci, ki aktivno nastopajo na mladinskih ESF turnirjih po Evropi.

Turnir je potekal po sistemu dvojnega izpadanja, s tem da so se poraženci glavnega dela turnirja prebili lahko največ do boja za tretje mesto. Kot se velikokrat zgodi na takšnih turnirjih, se je žreb poigral s favoriti. Že v zgodnjem delu glavnega turnirja so se v prvem delu razpredelnice pomerili Demšar, Peternelj, Pečjak in Nedič v tretjem delu pa Vučkovič, Adlešič in Kustec. Slednja dva sta tako relativno zgodaj izpadla iz borbe za finale, saj je Vučkovič še enkrat več dokazal svojo kvaliteto in brez večjih težav odpravil najprej Kusteca, nato pa v bistveno bolj izenačenem dvoboju v četrtfinalu še Adlešiča. V zgornjem delu pa je najprej Nedič z rezultatom 3:2 v spodnji del turnirja poslal Tomaža Pečjaka, nato pa ni zmogel nadgraditi igre v naslednjem kolu proti Peternelju, ki je z natančno in raznovrstnejšo igro zmagal 3:0. Dlje tudi Peternelj ni zmogel, saj ga je v četrtfinalu pričakal tokrat odlično razpoloženi Demšar, ki je z rezultatom 3:0 zmagal relativno gladko.

Drugi in četrti del turnirske razpredelnice je omogočal precej lažji preboj med najboljše, kar pa zaenkrat še niso izkoristili mladi igralci. Še najbližje visoki uvrstitvi je bil po pričakovanjih trinajstletni Blaž Porenta, ki mu je do preboja med najboljših osem glavnega dela turnirja zmanjkal predvsem kanček moči in vztrajnosti. Rutinirani in nepredvidljivi Arhar je bil v končnicah setov natančnejši in kljub letom bolj nepopustljiv in je zmagal z rezultatom 3:1. Zelo dobro igro in velik napredek v primerjavi z lanskim letom so pokazali tudi ostali mladinci, kar kaže na dobro delo trenerjev in klubov. Žiga Merčun, Maj Rakovec in Jošt Dolinar so z igro in pristopom prisilili svoje nasprotnike, da so odigrali maksimalno aktivno in zbrano, najmlajši in najmanjši Luka Kustec pa je pokazal, da bi ob večjem angažmaju lahko v nekaj letih postal eden najboljših slovenskih igralcev. Tokrat so starejši igralci lahko še vnovčili svoje izkušnje in znanje, že na naslednjem turnirju v Škofji Loki ali drugje pa se lahko slika obrne, vsaj tako obljubljajo mladci.

V polfinale so se pričakovano glede na žreb uvrstili Demšar in Jakše v zgornji polovici ter Vučkovič in Repovž v spodnji polovici razpredelnice. Demšar je proti Jakšetu v prvih dveh setih moral pokazati maksimalno zbrano igro ter šele v končnicah setov nadigral nasprotnika, Vučkoviča pa je Repovž celo presenetil na začetku, potem pa se je igra po pričakovanjih obrnila v drugo smer.

Finale je bil tokrat tudi po kvaliteti tisti pravi, na ravni najboljših tekem državnih prvenstev zadnjih let. Demšar je bil tokrat v resnično dobri dnevni formi, celoten prvi niz obvladoval igro in relativno gladko zmagal z rezultatom 11:5. V drugem nizu je Vučkovič vrnil udarec, dvigni nivo predvsem v natančnosti in z raznovrstno igro razorožil Demšarja z rezultatom 11:4. Tretji niz se je izkazal za prelomnega. Demšar se je namreč takoj postavil v ospredje, z aktivno igro, kombinacijo močnih in natančnih udarcev ter prefinjenih krajšanih žog povedel 8:2, nakar je Vučkovič dvignil nivo na maksimum, se do rezultata 9:9 rešil iz praktično nekaj nemogočih položajev ter niz pripeljal v izenačeno končnico. Prav deseta in enajsta točka sta bili najlepši na turnirju in se jih ne bi sramoval tudi kakšen PSA posnetek. V obeh pa je končno točko osvojil doktor. In nato seveda tudi četrti niz gladko pospravil v svojo torbo in še enkrat več zmagal. Demšarju vsa pohvala za pristop in prikazan napredek, za zmago na takšni tekmi pa bo potrebno igro še nadgraditi, predvsem z vidika taktike in vztrajnosti, saj je praviloma vse daljše »relije« dobil Vučkovič.

V spodnjem delu turnirske razpredelnice pa se je sočasno odvijal napet boj za končne uvrstitve. Kot je bilo omenjeno na začetku, je bil žreb za nekatere izrazito neugoden, saj je na primer Pečjak takoj naletel na Kusteca in še enkrat izgubil v napeti končnici. Prav igralci tretjega dela razpredelnice glavnega žreba so tudi na turnirju pokazali, da so se tam polega finala odvijali najhujši boji, saj so osvojili prvo, tretje in četrto mesto in izgubili zgolj med seboj. Tretje mesto je tako z rezultatom 3:0 dobil Damjan Adlešič, ki je bil v vseh treh setih v končnicah boljši nasprotnik od Kusteca.

Zaključek turnirja je minil v sproščenem vzdušju medgeneracijskega druženja. Takšni turnirji, kot je bil ta v Škofji Loki so definitivno oprijemljiva osnova za napredek slovenskegasquasha, ki z letošnjim letom kaže obrise ponovnega vzpona kvalitete in upam, da tudi kvantitete. S tega vidika se zahvaljujemo vsem rekreativnim igralcem in veteranom, ki s svojo prisotnostjo, športnim duhom, pozitivno naravnanostjo in seveda tudi znanjem squasha prispevajo ogromno, da bodo mladi igralci še z večjim veseljem trenirali, se udeleževali turnirjev in s tem tudi napredovali. Torej hvala Gvidu, Mičotu, Damjanu, Tomažu, Goranu, Roku, Žanu, Juriju in vsem rekreativcem SqKŠkl, da ste prišli in s tem prispevali še en kamenček v mozaik razvoja slovenskega squasha. Ponovno vabljeni 9. januarja 2016, ko bo v Škofji Loki drugi turnir za jakostno lestvico v tej sezoni.

Posebna zahvala gre tokratnemu sponzorju turnirja – baru in vinoteki eVino, ki je za najboljše tri prispeval praktične nagrade.

RezultatiKončna razvrstitev:

1 Goran Vučkovič, SqK Škofja Loka
2 Andraž Demšar, SqK Škofja Loka
3 Damjan Adlešič, SqK Squashland

4 Gregor Kustec, SqK Škofja Loka
5–6 Jurij Jakše, SqK Kranj
5–6 Rok Repovž, SqK Lesce bled
7–8 Goran Miličevič, SqK Squashland
7–8 Žan Bombek, SqK Velenje
9–12 Aleš Arhar, SqK Škofja Loka
9–12 Aljaž Peternelj, SqK Škofja Loka
9–12 Goran Nedič, SqK Škofja Loka
9–12 Goran Djukič, SqK Lesce Bled
12–16 Blaž Porenta, SqK Škofja Loka
12–16 Nina Kustec, SqK Škofja Loka
12–16 Jošt Dolinar, SqK Škofja Loka
12–16 Marko Koplan, SqK Škofja Loka
16–25 Tina Prevodnik, SqK Škofja Loka
16–25 Tomaž Pečjak, SqK Squashland
16–25 Žiga Merčun, SqK Squashland
16–25 Filip Bojko, SqK Squashland
16–25 Luka Kustec, SqK Škofja loka
16–25 Toni Drašler, SqK Škofja Loka
16–25 Gvido Novak, SqK IgRaj Sevnica
16–25 Maj Rakovec, SqK Škofja Loka
16–25 Jure Trnovec, SqK Škofja Loka