V ljubljanskem Športnem centru Konex se je v soboto, 18. maja 2019, odvijalo letošnje mladinsko državno prvenstvo v squashu v kategorijah do 13, 15, 17 in 19 let, kjer je loparje vihtelo 33 članov iz štirih od devetih slovenskih klubov.

Tomaž Prelesnik

»Videli smo celo paleto zanimivih iger, od tesnih obračunov, do presenetljivih in gladkih zmag. Raven iger slovenskih mladincev je v tem letu nedvomno napredovala. Najbolj so se veselili v Squash klubu Škofja Loka, saj so zmagali v petih finalih, dva pa sta pripadla igralcem Squash kluba Bled. Najuspešnejši igralci turnirja so bili Luka Kustec in Timotej Jenko med mladinci ter Nanja Urh in Sara Nedič pri mladinkah,« je povedal Tomaž Prelesnik, organizator letošnjega državnega prvenstva in predsednik SqK Konex.

V družbi najboljših v Evropi

Gregor Kustec

Turnir je spremljal tudi predsednik upravnega odbora Squash zveze Slovenije Gregor Kustec, ki je dejal, da squash v Sloveniji še ni množični šport, igra ga razmeroma malo ljudi, a so to kakovostni igralci, ki postrežejo – kot smo videli tudi na letošnjem državnem prvenstvu – z zanimivimi in napetim igrami. »Uvrstitev med 30 najboljših igralcev na  svetu je vrhunski dosežek, večina naših fantov in deklet – mladincev – se uvršča na prvih 25 mest. Blaž Porenta je med 400 evropskimi igralci, ki so uvrščeni na lestvico najboljših, na 10. mestu, uvršča pa se tudi med 20 najboljših igralcev sveta. Še trije fantje so med 50 najboljšimi evropskimi igralci. Med dekleti, starimi do 17 let, imamo med 25 najboljših tri odlične igralke, Sara Nedič je bila celo tretja igralka v Evropi v skupini do 13 let. Omeniti je treba tudi Nanjo Urh, ki je kljub preskoku v starejšo kategorijo, takoj skočila med najboljših 20 (16. mesto).«

Glavni sponzor slovenske squash reprezentance

Ustvariti moramo primerno okolje za razvoj tega športa

Squash zveza Slovenije je zveza devetih squash klubov, na vzgoji mladih igralcev pa jih resno dela štiri ali pet. Vloga oziroma naloga zveze je vzpostavitev okolja in sistema tekmovanj, priskrbijo tudi sredstva, da se lahko najboljši (mladinci) udeležijo kar največ turnirjev, kjer se pokaže, kje je njihovo mesto na mednarodni squash sceni. Zveza se v veliki meri financira iz državnih razpisov Fundacije za šport ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ostala sredstva v blagajno zveze pritečejo s pomočjo organizacije strokovnih dogodkov, mednarodnih turnirjev, participacije klubov in sponzorskih sredstev. Po besedah predsednika zveze se v blagajni zadnji dve leti nabere približno 45 do 50 tisoč evrov letno, kar je veliko več kot v preteklosti.

Imamo premalo igrišč

Po vsej državi jih je le okoli 50, kar je odločno premalo za učinkovito promocijo, organizacijo turnirjev in razvoj te športne discipline. Zelo bi pomagalo, še razlaga sogovornik, »da bi MOK squash uvrstil v redni program olimpijskih športov, a se to kljub 20-letnim prizadevanjem Svetovnega združenja za squash še ni zgodilo. Uvrstitev med olimpijske športe bi pritegnila sponzorje, kar bi v Sloveniji zelo pripomoglo k razvoju squasha, saj je zdaj širokim množicam neprepoznan šport. Začaran krog: ker imamo premalo squash igrišč, imamo premalo igralcev, premalo pa jih je, ker ni dovolj igrišč, kjer bi lahko igrali.«

»Zaradi razmeroma skromnih sredstev, ki jih dobimo iz omenjenih virov, klubi nimajo profesionalno zaposlenega kadra, predvsem gre tu za trenerje, ki vzgajajo mlade in ustvarjajo tekmovalce. Ti delajo na prostovoljni bazi, za preživetje pa hodijo nekam v službo. To je velika ovira za resno delo s podmladkom. Mlade skušamo k igranju squasha pritegniti tudi tako, da ga predstavimo na šolskih športnih dnevih, kjer lopar v roke vsako leto prime več kot tisoč otrok. Nekateri se potem tudi vpišejo v enega od klubov in začnejo trenirati. Velik osip je posledica tudi tega, da jih nima kdo trenirati, ker primanjkuje profesionalnih trenerjev,« pojasnjuje Gregor Kustec. Kot poudari, je kljub težavam treba vztrajati, saj je razvoj dolgotrajen proces.

 

Rezultati

G13

1.Sara Nedič

2.Miša Sax

3.Zoja Berce

4.Julija Vidic

5.Luna Pipan

 

B13

1.Gal Ravnikar

2.Vid Obranovič

3.Mark Sever

4.Filip Čadež

 

G15

1.Nanja Urh

2.Lana Nedič

3.Sara Nedič

4.Nuša Senčar

5.Zoja Berce

6.Julija Vidic

 

B15

1.Timotej Jenko

2.Gašper Dolinar

3.Jan Mislej

4.Lan Podgoršek

5.Rok Frelih

6.Gal Ravnikar

7.Lean Castaldi

8.Žak Sešek

9.Patrik Murn Hiti

 

G17

1.Pika Rupar

2.Nika Urh

3.Nanja Urh

4.Manca Demšar

5.Lana Nedič

6.Nuša Senčar

7.Lara Meršol

8.Lara Demšar

 

B17

1.Luka Kustec

2.Timotej Jenko

3.Oskar Škulj

4.Gašper Dolinar

5.Leon Leho

6.Rok Frelih

7.Žiga Mohorič

 

B19

1.Blaž Porenta

2.Toni Drašler

3.Luka Kustec

4.Jošt Dolinar

5.Žiga Merčun

6.Erik Slemenšek

7.Oskar Škulj

8.Jaka Rakovec

 

Besedilo in foto: Vlado Kadunec

Foto: Sara Rojnik