Z evropskim članskim prvenstvom za posameznike v avstrijskem Gradcu se je končala tekmovalna sezona 2017/2018. Slovenski predstavniki so se z mojega vidika odrezali odlično, celo nad pričakovanji glede na konkurenco in možnosti, ki jih daje domače okolje.

Martin Mošnik je na EP zasedel 19. mesto med 35 nastopajočimi (3 zmage, 2 poraza), Sara Rojnik (3 zmage, 2 poraza) in Nina Kustec (2 zmagi, 3 porazi) sta zasedli 21. oz. 23. mesto, Žan Bombek pa se je žal poškodoval in zaključil turnir na dnu razpredelnice. Čeprav morda za koga uvrstitve niso nič posebnega, je treba upoštevati dejstvo, da so Slovenci dosegli osem mednarodnih zmag v članski konkurenci na posamičnem evropskem prvenstvu (!) in da sta obe Slovenki premagali vse tri hrvaške igralke, ki so bile na vseh dosedanjih tekmovanjih vedno pretrd oreh za naše.

Nedvomno je bil na tem delu storjen velik napredek. Prav tako je Martin pokazal, zakaj je zastavonoša slovenskega squasha. Borbenost, nepopustljivost in na splošno predan odnos do državnega grba naj bosta svetilnik ostalim članom in mladincem, ki ne zaostajajo le v kakovosti igre, temveč tudi v odnosu do same panoge.

Mladi pomikali mejnike

Do sredine julija pa so bili zastavonoše tekmovalnega squasha mladi igralci in igralke, ki zastopajo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih v okviru ESF in WSF. Mladi so mejnike spet pomaknili navzgor. To dokazujejo uvrstitve na evropski lestvici, kjer imamo Niko in Nanjo Urh ter Saro Nedič med najboljšimi desetimi v kategoriji mlajših in starejših deklic, še bolj pa izstopa 9. mesto Blaža Porente na svetovni mladinski lestvici v kategoriji B17, saj je v starejših kategorijah vedno težje biti v ospredju.

Prvič v zgodovini slovenskega squasha smo dobili tudi zmagovalko na turnirju drugega kakovostnega razreda v Evropi (Grand Prix) – Saro Nedič v Budimpešti.

Pozitivno naravnana konkurenčnost

Veseli tudi povečanje števila mladih igralcev, ki so v letošnji sezoni nastopali doma in v tujini. Posledično se je povečala konkurenčnost znotraj slovenskega mladinskega squasha, kar sta ne nazadnje dokazala tudi mladinsko in člansko državno prvenstvo. Je pa pomembno, da se nadaljuje pozitivno naravnana konkurenčnost med igralci in klubi, ki mora vsaj pri tistih najboljših izzive iskati na svetovni ravni. Za ostale pa naj bodo najboljši igralci v posameznih kategorijah oz. kategorijo višje smerokaz in hkrati izziv za še kvalitetnejši trening.

Te izzive bodo v naslednjih sezonah mladinci nujno morali prenesti v članski squash, v tekmovanja na domači ravni ter v konkurenčen boj za nastopanje v članskih reprezentancah ter s tem skleniti krog, ki si ga je Squash zveza zadala kot enega glavnih ciljev – dvig kakovosti tekmovalnega squasha v Sloveniji in redno nastopanje članskih reprezentanc. Prav to bi lahko bil nov mejnik v prihajajoči sezoni, v kateri pričakujemo od mladincev tudi to, da bodo zasedli ustrezna mesta na slovenski jakostni lestvici.

Nova sezona je tu

Že jutri se začenja naslednja, tekmovalno še bolj natrpana sezona in mislim, da tudi bogatejša z nadpovprečnimi rezultati slovenskih predstavnikov. Že septembra nas čakata odprtje Squashlanda v Ljubljani in člansko balkansko prvenstvo, kjer imamo po koncu evropskega prvenstva še večje apetite kot pred njim. Se je pa konkurenčni vrh iz Hrvaške razširil tudi na ostale države (Romunija, Bolgarija), tako da nas čakajo zanimivi boji in lahko tudi nepredvidljiv razplet.

Ciljev v sezoni 2018/2019 je veliko – od nastopanja na mednarodnih in reprezentančnih tekmovanjih do ponovnega dviga kakovosti na vseh ravneh. Eden izmed glavnih ciljev nove sezone pa je tudi povečanje aktivnih igralcev v tekmovanjih za slovensko jakostno lestvico in povečanje širine kvalitetnega vrha med člani in članicami. Nov Squashland in pred kratkim ustanovljeni Squash klub Štajerske nas na tem področju zagotovo navdajata z optimizmom.

Gregor Kustec, predsednik Squash zveze Slovenije