Zadnji tekmovalni dan je potekal zelo podobno kot uvodni, saj so Martin in obe dekleti odigrali eno, zaključno tekmo za končno razvrstitev. Na žalost je Žan zaradi poškodbe odpovedal nastop v zaključnem dnevu. Je bilo pa toliko bolje spremljati tekme ostalih naših, ki so turnir zaključili z zmagami.

 

Martin stopnjeval ritem

Martin je lopar prekrižal z najboljšim Romunom Hapunom. Hapun je mlad in zelo obetaven igralec, zato smo se zavedali, da Martina ne čaka lahko delo. Martin je znova začel dobro in tekmec je dokaj hitro zaostal. Vendar se je proti koncu uvodnega niza nekako navadil na Martinovo igro in začela se je borba za vsako točko. Tokrat je Martin znal izkoristiti nabrano prednost in brez večjih pretresov dobil uvodni niz.

V nadaljevanju se je dobro držal dogovora, ki je Romuna silil v nepotrpežljivost in napake. V tretjem se je Martin nekako prepozno odzval na spremembe, ki jih je Romun pripravil in zgodba se je obrnila. Tekmec je pobegnil na varno razdaljo 4-5 točk in Martin se je pravilno odločil, da bo moči raje hranil za naslednji niz. Ta je bil trd in neizprosen, vendar je Martin igral zrelo in kakovostno ter zasluženo zmagal.

Pri vsem tem si ne morem, da ne bi verjel v drugačen razplet v prvem kolu, če bi se Martin z domačinom pomeril na koncu turnirja oziroma bi imel toliko težkih tekem v nogah pred začetkom turnirja. Martin je namreč neverjetno stopnjeval formo in iz dneva v dan je igral na višji ravni in tudi ritem tekem ni pustil vidnih posledic v njegovem gibanju. Na žalost je to kruti konkurenčni »handicup« na domači sceni, ki nam vedno beli glave na začetku mednarodnih tekem.

Sara ves čas spredaj

Timing deklet je bil znova identičen, toda tokrat mi je pri organizatorju uspelo urediti, da sta igrali na sosednjih igriščih in sem lahko na »teniški« način spremljal squash. Sara ni imela veliko razlogov za pretirani optimizem, saj ima proti Hrvatici Radoševi precej negativno izkušnjo. Vendar je tudi Sara skozi turnir napredovala iz dneva v dan in tudi psihološko je bilo čutiti, da se ne namerava ustrašiti tekmice. Začela je na najboljši možen način, z agresivno igro in uspešnim napadom pa je dobesedno šokirala tekmico, ki se nikakor ni znašla. Tudi v nadaljevanju, ko je Hrvatica želela umiriti igro in še enkrat prodati že prodano v prejšnjih medsebojnih tekmah, je Sara ohranila aktivnost v igri in bila pred Hrvatico ves čas do zadnje točke.

 

 

Nina – počasen začetek, uspešen zaključek

Na sosednjem igrišču je Nina proti Peršunovi začela počasi. Preveč medlo, nekako neodločeno in prestrašeno. Že sama postavitev na igrišču, ki je bila močno v zadnjem delu, ni obetala nič dobrega. Zato sva se morala med odmorom konkretno pogovoriti. In potem je steklo. Z vsako minuto je Nina bolj in bolj prevzemala vajeti v svoje roke in potem je tudi dokaj očitna razlika v kakovosti prišla do izraza in na koncu je vse skupaj izpadlo kot dokaj suverena in lahka zmaga.

 

 

Tesna finalna obračuna

Vse prej kot lahko pa je bilo v finalnih obračunih prvenstva v obeh kategorijah. Med ženskami je zmaga odšla v Anglijo. Tomlinsonova je šele v četrtem nizu zlomila odpor Francozinje Aumard, pri čemer je imela Francozinja v prvem in drugem nizu igro in rezultat, da bi osvojila oba, pa sta ji nekako nespretno ušla iz rok.

Še bolj tesno je bilo v moškem finalu. Tja sta se uvrstila Španec Golan in nekoliko presenetljivo Anglež Parker, ki je v evforični polfinalni tekmi presenetil Nemca Kandro. Anglež je znova igral odlično in Špancu nikakor ni dovolil sproščeno dihati, sam pa je v odločilnih trenutkih nizov odigral izjemno zbrano, obenem zdržal vse pritiske in imeli smo zaključni peti niz. Tudi v petem je bilo dokaj tesno, vendar je Golan ekstremno dvignil ritem igre in čutiti je bilo, da bo Anglež težko zdržal zadnji španski napad. »Eviva Espana«, drugič za Golana, vendar zanj obenem prvič obranjen naslov.

Izvedbo programa je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.

Vse je enkrat prvič v življenju. Upam, da bomo to tekmovanje v kratkem »enkrat prvič« pripeljali tudi v Slovenijo. S ponovnim odprtjem Squashlanda bomo imeli skoraj vse možnosti za to. Da bomo turnir zaključili z »Živela Slovenija« ob zmagi enega od naših, bo pa verjetno v kratkem preveč optimistično. Ampak tokrat bo Squashland stal in obstal, kar pomeni … ?