Na 7. Odprtem mladinskem prvenstvu Slovenije v squashu, ki ga je od 31. 1. do 2. 2. 2020 gostil ljubljanski Squashland, so slovenski mladinci v konkurenci stotih igralcev iz 13 držav skoraj v popolnosti izpolnili pričakovanja.

Pri tem so bila dekleta uspešnejša od fantov, saj so si priigrala šest kolajn. Dve zlati sta v domačo vitrino prinesli Nanja Urh (GU17) in Sara Nedič (GU15), srebrno si je priborila Pika Rupar (GU19), bronasta odličja pa so si okoli vratu nadele Nika Urh (GU19), Lana Nedič (GU17) in Zoja Berce (GU13).

Med fanti si je zlato prislužil Luka Kustec (BU17), srebrno pa Blaž Porenta (BU19).

Zmagati je res dober občutek

Za Luko Kusteca, ki squash igra že od rane mladosti, je bila pri njegovih 16 letih in štirih letih aktivnega sodelovanja na turnirjih to druga zmaga na mednarodnih turnirjih.

»Prvič v svoji karieri sem zmagal lani oktobra na turnirju v Bratislavi in bil je reees doooober občutek. Takrat me je takoj po zadnjem udarcu preplavil val velike sreče, kar se je razvilo v izziv premagati še koga,« je dejal preden je v Ljubljani stopil na oder po svojo drugo zlato kolajno.

Ko je analiziral svojo igro, je dejal, da je letos res dobro pripravljen, da je v zadnjem letu zelo napredoval, tako v fizični pripravljenosti, kot tehnično in taktično.

»Ker sem fizično v zelo dobri formi, z dolgimi udarci najprej utrudim nasprotnika, potem je zmaga lažje dosegljiva. Tudi na višini sem pridobil kar nekaj centimetrov, kar je pomembno, ker dokler si manjše postave, moraš, da bi dosegel žogico, hitreje teči in se bolj raztegniti, kar ti ne nazadnje prej pobere moč.«

Kaj bi svetoval mladim igralcem na začetku igranja squasha?

»Čim več udarcev, da dobiš zanesljivost, čim več turnirjev, da pridobiš izkušnje z različnimi igralci in načini igranja. Za fizično pripravljenost pa svetujem redno hojo v fitnes. To mi je v zadnjem letu okrepilo različne skupine mišic, kar je zelo pomembno za hitrost in gibčnost,« še svetuje Luka Kustec, ki bo šolske počitnice izkoristil za treninge, najprej pod taktirko trenerja v Veliki Britaniji, nato na turnirju v Avstriji.

»Ne, ne čutim, da bi izgubljal mladost zaradi rednega treniranja. Squash imam rad, zato mi to ni odpovedovanje, z dobro organizacijo pa se tudi uspem še podružiti s prijatelji in učiti za šolo.«

V Aziji se igra bolj napadalno in kreativno

Poleg že rednih gostov iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Srbije, Rusije in Anglije so prvič v Sloveniji nastopili tudi mladinci iz Kuvajta, Nizozemske, Malte in Ukrajine.

Hussain Alzatari iz Kuvajta je star 16 let, squash igra osem let, tokrat je prvič nastopil v Evropi, igral pa je že na turnirjih v Jordaniji in Maleziji.

»Pri vas me je presenetilo mirno vzdušje gledalcev in razmeroma mirna igra igralcev, ki igrajo bolj ‘na sigurno’ oziroma ne tvegajo veliko in igrajo v okviru tega, kar so trenirali oziroma znajo. Popolnoma drugo vzdušje, ki lahko zelo ‘dvigne’ tekmovalca, doživljam po igriščih v azijskem delu sveta. Tam so navijači glasni, igre strastne, tekmovalci so pri svojem naprezanju za zmago kreativni, iščejo inovativne poteze, ki bi jim prinesle prednost,« je povedal ob zaključku turnirja, kjer si je priboril četrto mesto v kategoriji do 17 let.

Kot je še povedal, v Kuvajtu igrajo squash približno 20 let; šport še nima širokega občinstva, vendar pa je iz leta v leto bolj popularen.

Trening športa ni izguba mladosti

Za popestritev prvenstva je na povabilo Squash zveze Slovenije na turnir prišla tudi 15-letna igralka ‘višje kategorije’, Franka Vidović iz Zagreba, ki trenutno zaseda 2. mesto na evropski lestvici deklet do 17 let.

Franka ima raznovrstne športne dejavnosti rada že od majhnih nog, pri osmih letih pa je na povabilo prijateljice začela rekreativno igrati tudi squash.

»Po mesecu dni ‘treninga’ sem polna samozavesti, da bom vse premagala, že kar šla na prvi mednarodni turnir na Dunaj, kjer pa so me 12, 13 let stare nasprotnice z več izkušnjami seveda gladko premagale. To me ni potrlo, nasprotno, v meni je zbudilo željo, da še več treniram, da bom boljša, da bom zmagala. Igralcem začetnikom pravim, trenirajte, igrajte, vztrajajte…

Mene je to pred napolnjenim 15. letom pripeljalo do prve igralke sveta v svoji kategoriji, res sicer na evropski lestvici, vendar so na njej uvrščeni igralci iz vsega sveta, zato lahko rečem, da gre za ‘svetovno lestvico’. Pred meseci sem napolnila 15 let, zato sem zdaj na lestvici igralk do 17 leta, in sem na drugem mestu. Seveda je moj cilj prvo mesto tudi v tej kategoriji.«

Petnajstletnica iz Zagreba deluje zrelo za svoja leta, kar je, kot pravi verjetno posledica njenega udejstvovanja na številnih turnirjih v tujini, kjer spoznaš ljudi iz različnih delov sveta, spoznavaš njihove navade, način življenja, kulturo, si deliš nazore, pogledi se ti razširijo.

»Seveda najdem čas tudi za druženje s svojimi prijatelji v Zagrebu, vendar rada treniram in igram squash, tako da se mi ne zdi, da bi v življenju kaj zamujala. Svojim vrstnikom bi rekla, ne bojte se poskusiti novih stvari, brez strahu se vrzite v tisto. kar vas zanima in vztrajajte oziroma ne izgubite volje ob prvih neuspehih.«

Turnir je spodbuda za mlade igralce

Za podmladek slovenskega squasha se ni treba bati, pravi Gregor Kustec, predsednik UO Squash zveze Slovenije, ki je tudi organizator mladinskega prvenstva. Turnir Slovenia Junior Open je predvsem spodbuda za tiste ambiciozne mlade igralce in igralke, ki so tekmovalno usmerjeni, pa morda še ne hodijo na močnejše turnirje oziroma nimajo izkušenj na večjih mednarodnih turnirjih.

Med tistimi mladinci, ki že tekmujejo na močnih turnirjih, pa se je že oblikovala ekipa prekaljenih igralcev, ki lahko v mednarodnem merilu že pokažejo konkurenčno igro.

To se je pokazalo tudi na pravkar minulem prvenstvu, ko so z dobrimi igrami priigrali osem odličij, tri zlata, dve srebrni in tri bronasta.

Naslednje leto bo konkurenca še večja, saj turnir s sto in več udeleženci zadovoljuje pogoje za vstop v višji rang tekmovanj, kar bo pomenilo večjo privlačnost za boljše igralce, večjo konkurenco in posledično še bolj zanimive igre.«

Vlado Kadunec

Foto: Tomaž Čampa in Vlado Kadunec

Končne uvrstitve Slovenian JO 2020:

GU13

 1. Nora Juhasz – Madžarska
 2. Weronika Zimecka – Poljska
 3. Zoja Berce – Slovenija

BU13

 1. Aleksei Maslov – Rusija
 2. Michal Stawarski – Poljska
 3. Mateusz Praszek – Poljska

GU15

 1. Sara Nedič – Slovenija
 2. Kristina Begeba – Ukrajina
 3. Mina Mijatović – Srbija

BU15

 1. Rego Komlodi – Madžarska
 2. Barnabas Sali – Madžarska
 3. Khaled Alfarsi – Kuvajt

GU17

 1. Nanja Urh – Slovenija
 2. Viktoria Sudan – Hrvaška
 3. Lana Nedič – Slovenija

BU17

 1. Luka Kustec – Slovenija
 2. Kristian Seiner – Avstrija
 3. Zoltan Jeszenszky – Madžarska

GU19

 1. Franka Vidović – Hrvaška
 2. Pika Rupar – Slovenija
 3. Nika Urh – Slovenija

BU19

 1. Benedek Takacs – Madžarska
 2. Blaž Porenta – Slovenija
 3. Daniel Simon – Madžarska