Kljub dokaj visokim pričakovanjem se na Češkem nikomur od slovenskih predstavnikov ni uspelo uvrstiti med dobitnike kolajn. Še najbližje je bila Nika Urh, ki je v boju za tretje mesto izgubila proti Danki Lauridsen.

Nika je izgubila prva dva niza, tretjega pa dobila in s tem zadržala možnosti za kolajno. Žal je bila Danka premočna tudi v četrtem nizu in tretje mesto je bilo njeno.

V kategoriji deklet do 17 let, kjer je nastopilo 27 igralk, smo imeli tri močne predstavnice in vse tri so se uvrstile med najboljših osem.

Od leve proti desni: Pika Rupar, Manca Demšar, Luka Kustec, Blaž Porenta (Foto: Sara Rojnik)

Manca Demšar je v zadnji tekmi klonila proti Valižanki Jones in zasedla končno 8. mesto.

Pika Rupar je premagala Nemko Mährle in osvojila 5. mesto.

Blaž Porenta se je od Prage poslovil z zmago proti Švicarju Keelingu in osvojil 13. mesto med 38 tekmovalci v kategoriji do 19 let.

V kategoriji do 17 let, ki je bila z 52 tekmovalci najštevilčnejša, sta v Pragi nastopala Luka Kustec in Timotej Jenko.

V nedeljo sta bila oba poražena – Luka proti Katarcu Oudi, Timotej pa proti Ukrajincu Pozdnyakovu. Luka je na koncu zasedel 12., Timotej pa 32. mesto.

Od leve proti desni: Nika Urh, Zoja Berce, Nanja Urh, Timotej Jenko (foto: Franc Langus)

Nanja Urh je v kategoriji do 15 let z 20 udeleženkami na zadnji tekmi dosegla zmago proti Ukrajinki Velychkovi in zasedla 7. mesto.

Tudi Zoja Berce v kategoriji do 13 let je imela za zadnjo nasprotnico Ukrajinko. Kristina Begeba je bila boljša, tako da je Zoja med 22 udeleženkami osvojila 10. mesto.

Franc Langus, trener blejskih igralcev je po koncu prvenstva povedal: “Naša pričakovanja so bila višja, a žal se vedno ne izide. Zadovoljni smo z Nikinim četrtim mestom, ostali dosežki pa so pod pričakovanji. Tudi igra ni bila na ustrezni ravni, kar pomeni, da nas čaka še veliko dela. Gremo naprej!”

Pa še ocena Gorana Vučkovića, trenerja škofjeloške četverice: »Praga sodi med močnejše turnirje na koledarju mladinskega toura in tudi letošnji turnir ni prav nič zaostajal za predhodnimi. Prav tako je turnir že kar nekaj let stalnica za naše igralce, čeprav tokrat v manj številni zasedbi, kar za voljo ranga turnirja ni prav nič narobe.

Vsi Ločani, Blaž, Manca, Pika in Luka, sodijo v zgornji kakovostni razred. Tokrat, kar zna biti stalnica v tem letu, sta dekleti za korak višje od fantov. Za žreb 32 deklet je to vsekakor zavidljiv podatek in nesporno gre za kakovost, ki smo je lahko veseli.

Manca je prikazala eno od svojih najboljših predstav na turnirjih. Bila je borbena z željo iz sebe iztisniti vse, taktično poslušna in občasno tudi tehnično precej kompletna, še vedno pa ostaja največja hiba njena telesna pripravljenost.

Pri Piki sem pričakoval naskok na sam vrh, sploh glede na to, da je v Birminghamu igrala res dobro. V Pragi se je izkazalo, da proti igralkam, ki so imele dokaj drugačen slog igre, včasih ne zmore ustrezno oceniti razmer in najti rešitve, ki bi ji omogočale pot do želenega cilja. Pika je vsekakor dobra, ampak ranljiva. To ranljivost se zlahka ‘pozdravi’ na treningu in tam je Pika ‘bp’, čeprav ji partnerji na treningih na žalost včasih težko sledijo, kar pa je bolj naš vsesplošni problem in ne Pikina pomanjkljivost.

Tudi Luka je imel slabši turnir od tistega v Birminghamu. Nekatere tekme je dobil kljub slabi predstavi, kar kaže, da je veliko boljši od prejšnje sezone. Tudi dokaj visok sloves je dobil med tekmeci in nihče si ga prav z veseljem ne želi imeti v igrišču. Luka se mora tekem lotiti drugače, predvsem s pravočasno pripravo, drugo krizno področje pa zajema paket tehnično-taktičnih težav, ki jih bo treba odpraviti.

Blaž je s tehničnega vidika deloval bolje, trdneje in posledično je bila njegova osnovna igra na višji ravni od tiste v Angliji. Očitno pa je, da proti igralcem, ki mu v tem lahko parirajo in obenem prepričajo o pripravljenosti ‘iti daleč’, ne zdrži obremenitve in s tem napora, ki je v tej kategoriji in na takšnem turnirju stalnica.

Mislim, da bodo nekatere novosti, ki jih nameravam vpeljati v treninge, pripomogle, da bomo te šibkosti odpravili ali pa vsaj zmanjšali. Še vedno pa velja, da brez konkretnega osebnega ‘inputa’ ne bomo prišli iz začaranega kroga.«

Nedeljski nastopi Slovencev:

Vsi nastopi Slovencev => ODPRI

Končne uvrstitve => ODPRI