… je bilo vprašanje, ki se je proti večeru drugega dne SJO postavilo ljubiteljem squasha, ki spremljajo večkrat zelo napete dvoboje v ljubljanskem Squashlandu.

Selektor državne reprezentance – na SJO 2019 igra osem reprezentantov – Goran Vučković je na vprašanje drzno odgovoril: tri zlate, eno srebrno in eno bronasto oziroma pet v sedmih kategorijah.

»Pri fantih v kategoriji do 19 let je nesporni favorit Blaž Porenta, ki se že prebija na raven vrhunskega igralca. Tudi Luka Kustec je z odlično igro danes pokazal, da bi lahko segel po najvišji uvrstitvi, vendar mu je v težki borbi s favoriziranim tekmecem zmaga za las ušla. Pri dekletih do 17 let imamo v finalu dve dekleti, torej so medalje zagotovljene. Sploh je pri dekletih iz turnirja v turnir viden opazen napredek, po rezultatih so fantje trenutno nekoliko v zaostanku. Naši igralci sicer ne sodijo v najvišji evropski rang, so pa v drugi kategoriji zelo močni. Podmladek imamo dober; recimo med dekleti do 13 let prednjači 12-letna Sara Nedič, ki tudi na evropski lestvici kotira visoko, tam nekje na peto ali šesto mesto. Sploh v zadnjih dveh letih pri podmladku beležimo velik napredek, kar je tudi posledica ustreznega delovanja Squash zveze Slovenije. V petih letih lahko pričakujemo generacijo res odličnih igralcev,« je svoje vtise strnil selektor državne reprezentance Goran Vučković.

 

Marko Podgoršek, mednarodni squash sodnik, je dejal, da so bile nekatere igre, zlasti v kategoriji do 17 let, res ‘impresivne’, na ‘srednje visoki ravni’. »Med igralci iz devetih držav, ki tekmujejo na tem turnirju, najvišje kotirajo udeleženci iz Romunije, Hrvaške, Slovenije in Avstrije, slednji pa so največji favoriti.«

Povedal je, da imamo v Sloveniji okoli 150 tekmovalcev, ki posegajo po točkah, in več tisoč rekreativcev. V vsej državi imamo v okoli petih squash centrih približno 40 igrišč, največji centri squasha pa so v Ljubljani, Škofji Loki, kjer sta le dve igrišči, in na Bledu, ki ‘proizvaja’ odlične igralce, čeprav imajo le eno igrišče. »Squash postaja vse bolj prepoznavna športna panoga v Sloveniji. Od leta 1987, ko je prišel v Slovenijo, smo beležili vzpone in padce zanimanja za ta šport. Večji upad je nastal, ko se je pred 12 leti zaprl originalni Squashland v BTC-ju, ki je imel osem igrišč. Isti lastnik je lani uspel zgraditi ta Squashland, v katerem zdaj poteka SJO, kar je dobrodošla pridobitev, saj bo omogočala nadaljnji razvoj tega športa,« je še dejal Marko Podgoršek.

 

Kako igrajo squash v Južni Afriki?

Ekipo iz avstrijskega Graza je v Ljubljano pripeljal njihov trener Rehan van der Merwe. Ker mož prihaja iz Južne Afrike – v Avstrijo je prišel pred 12 leti -, smo ga vprašali, ali morda opaža kakšne bistvene razlike med igro v J. Afriki in Evropi. 

»V Južni Afriki je squash bolj razvit kot pri vas ali v Avstriji, Švici in Nemčiji; po razvitosti bi ga lahko primerjali z Veliko Britanijo. Čeprav igrajo več, so južnoafriški igralci tehnično šibkejši kot evropski, igrajo bolj obrambno kot pa napadalno. Avstrijski igralci so tehnično zelo podkovani. Ali igrajo napadalno ali obrambno je zelo odvisno od trenerja, ki ga ima posameznik. Opažam, da igralci v državah južno od Avstrije, na Balkanu in v Vzhodni Evropi, igrajo bolj na moč, avstrijski pa dajo več poudarka tehniki igranja. Ta opažanja morate jemati zelooo na splošno, težko je pod črto potegniti primerjavo, ki velja za vse igralce. Lahko pa še rečem, da so bili avstrijski igralci doslej v večini primerov veliko bolj suvereni pri bojih s slovenskimi, zadnje čase pa so moči že kar precej izenačene,« je svoja opažanja zaokrožil trener ekipe iz Graza. Dodal je še, da je po nekajletnem zatišju squash v Grazu v ‘razcvetu’, imajo dva nova centra, v zadnjih letih je začelo igrati veliko mladincev in študentov starih okoli 20 let. Če je bilo še pred leti v klubu le po pet novih igralcev na leto, jih zdaj vsako leto aktivno zaigra 40 do 50.

Vprašali smo ga še, kakšen vtis je dobil o novem Squashlandu v Ljubljani. »Bodite kritični, prosim!« smo ga pozvali.

»Veliko centrov sem že videl in v njih igral, v ljubljanskega pa sem se kar zaljubil. To, da je narejen iz lesa, res daje posebno topel občutek, v njem prevladuje ‘toplo’ vzdušje, vidi se, da so ga ustvarjalci naredili z ljubeznijo. Vam ga kar zavidam. To ne pravim, ker sem tu gost in se o gostitelju spodobi lepo govoriti,« se je prešerno zasmejal trener ekipe iz Graza, Rehan van der Merwe.

In kakšen je bil sobotni izkupiček v dvoranah?

V kategoriji BU13 imamo v finalu Vida Obranovića (Konex). Pri dečkih do 15 let je hrvaški finale, pri fantih do 17 let pa se je v polfinale prebil Škofjeločan Luka Kustec. V vseh ostalih kategorijah imamo v finalu Slovence – v BU19 je Blaž Porenta (Škofja Loka), v GU13 Zoja Berce (Lesce Bled), v GU15 Nanja urh (Lesce Bled), v GU17 pa je slovenski finale med Niko Urh (Lesce Bled) in Piko Rupar (Škofja Loka).