V ljubljanskem Squashlandu se je v petek, prvi dan februarja, zbralo 82 mladih igralcev iz devetih držav v sedmih kategorijah, da bi v nedeljo ob okoli 14.30 ure najboljši dvignili svoje lovorike in prišteli točke na evropski mladinski lestvici igralcev do 19 let. Na SJO prvič gostijo igralce iz Turčije in Italije, največ tujcev pa prihaja iz Avstrije, in sicer 13.

»Večina je svoj prvi nastop opravila že prvi dan, tekmovanja na šestih igriščih se bodo nadaljevala v soboto, od 9. do 18. ure, polfinalni in finalni nastopi pa bodo v nedeljo od 9. ure dalje. Predvidoma se bodo končali do 14. ure, sledil bo slavnostni zaključek turnirja s podelitvami nagrad. Slovenijo zastopa skoraj polovica prijavljenih igralcev turnirja, po tihem upamo na vsaj dve najvišji mesti,« nam je povedal Tomaž Čampa, prvi mož organizacije Slovenian Junior Open 2019.

Delamo na tem, da privabimo najboljše igralce

Tomaž Čampa je kot zanimivost povedal, da se tekmovanja letos prvič odvijajo v septembra lani odprtem Squaslandu, ki je edinstven na svetu, saj je v celoti zgrajen iz lesa.

»To je šesti Slovenian Junior Open turnir v Ljubljani, ki pa se ga še ne udeležujejo najboljši mladinski igralci, saj je turnir še v najnižjem rangu oziroma se na njem dobi najmanj točk, zato je zanje nezanimiv. Ko bomo v treh zaporednih letih presegli 100 udeležencev turnirja iz določenega števila držav, se bomo uvrstili rang višje; takrat bodo v Ljubljano prišli tudi najboljši mladinci. Trudimo se, da magično ‘stotico’ dosežemo oziroma presežemo čim prej. Sicer pa predstavlja ta turnir za večji del slovenskih mladincev priložnost, da se spoznajo s tujimi mladinci in da občutijo utrip večjega turnirja,« je še dejal Čampa, ki z dvema sodelavcema turnir pripravlja približno mesec in pol. Da te dni vse poteka kot je treba, skrbi njegova sedemčlanska ekipa. Tomaž doda, da letos za enkrat vse teče po načrtih; vsi udeleženci so prišli pravočasno, v nasprotju z lanskim letom, ko so zaradi obilnega sneženja nekateri tekmovalci v Ljubljano uspeli priti šele drugi tekmovalni dan.

V petek so udeleženci odigrali skupaj 50 tekem od načrtovanih 177 na turnirju. Pri tem so odigrali 2341 točk. Od Slovencev je bil na igrišču najdlje Erik Slemenšek, ki je odigral dve tekmi s petimi nizi in odigral 185 točk (osem odstotkov vseh točk, odigranih prvi dan). V soboto bodo v večini kategorij že prišli do polfinalnih tekem.

Pregled sobotnih tekem