Na Mladinskem odprtem prvenstvu Pioneer cup v Kölnu so ta konec tedna nastopili 4 slovenski mladinci in sicer Blaž Porenta in Luka Kustec v kategoriji B15, Nina Kustec (G19) in Andraž Demšar (B19). Gre za drugi največji turnir v Evropi, na katerem je nastopilo 381 igralcev iz 38 držav. Poleg običajnih evropskih držav, ZDA, Egipta, Indije in Irana, s katerimi se soočamo v zadnjih letih na mladinskih turnirjih, so prvič slovenski mladinci igrali v konkurenci igralcev in igralk iz Kanade, Avstralije, Mehike, Gvatemale, Jordanije, Hong Konga, JAR, Kolumbije in Peruja.

Na turnirju slovensko ekipo sta vodita dr. Goran Vučkovič in Damjan Adlešič, ki tudi poročata s turnirja:

Prvi dan turnirja v Kolnu smo lahko že ob prihodu na prizorišče zaznali, da gre za turnir na precej višji ravni. Igralk in igralcev, trenerjev, staršev in ostalih spremljevalcev kar mrgoli v centru in okoli njega. Pa da ne bo pomote, prizorišče je ogromno! Po opravljeni registraciji in ostalih malenkostih smo se osredotočili na tekme. Začeli smo dobro. Blaž je imel dokaj lahko delo proti Američanu, Nina in Andraž sta se morala bolj potruditi, vendar sta suvereno opravila s tekmecema, Luka, pa se sicer ob veliki želji, proti tekmecu ni najbolje znašel. Res je, da je bil tekmec dober in z igro sodi na precej višjo raven, ampak vseeno bi lahko tekma potekala drugače.

Luis Pardo U.S.A.:  Blaž Porenta 4-11 4-11 6-11                                      0:28

Nicolas Santander Peru: Luka Kustec 11-0 11-1 11-1                             0:31

Nina Kustec :  Netherlands Milenka Kiers  11-6 11-5 11-8                     0:33

Dennis Krukkert  Netherlands:  Andraz Demsar  6-11 4-11 8-11           0:28

V popoldanskem času je bila ekipa na žalost manj uspešna. Zopet je prvi nastopil Blaž, ki je proti Nizozemcu sicer odlično začel, v nadaljevanju pa izgubil nit igre in kljub trudu vedno rezultatsko zaostajal. Vsekakor izgubljena priložnost, ki jih na takšnih turnirjih ni veliko. Sledil je Luka, ki je tokrat igral bolje in v zadnjem nizu konkretno sledil napotkom. Ob tem in kančku sreče, je imel 3 zaključne žoge za niz. Na žalost smo po tekmi zvedeli, da se sploh ni zavedal, da je imel takšno prednost. Glede na vse napore, ki jih je pri tem moral premagati, mu tega nismo zamerili, saj je bilo prijetno gledati tekmo v kateri igralca dajeta vse od sebe. Nina je nadaljevala s pravim pristopom in posledično je bila tudi igra na visoki ravni. Tekmica iz Irske je bila več kot prava preizkušnja, saj gre za igralko, ki se vedno na mladinskih turnirjih uvršča med najboljše 4. Igra je bila odlična in tisti, ki me poznajo, vejo, da nisem hitro zadovoljen, sploh ob porazu. Veliko borbenosti, nepopustljivosti, zbranosti, dobre taktike in zavidljive tehnike. Dan smo zaključili pozno in povrhu še s porazom. Andraž se je sicer korektno postavil proti Indijcu in prvi niz je trajal dolgo. Dolge izmenjave, visoka intenzivnost, šlo je v vse smeri in na koncu je imel Andraž žogo za niz. Bilo je blizu, vendar ni šlo. Utrujenost je naredila svoje in v ključnih trenutkih žoge niso ubogale. Davek je sledil predvsem v naslednjem nizu, ko je Andraž očitno trpel pri vsakem udarcu in izkušeni tekmec je to znal izkoristiti. V tretjem je bilo nekoliko bolje, ampak Andraž se od hudega vložka v prvem nizu ni več pobral.

Tjeu Dubbeldam Netherlands : Blaž Porenta 8-11 11-5 11-5 11-4       1:00

Jack Bloomfield England: Luka Kustec 11-5 11-6 11-9                          0:37

Nina Kustec : Ireland  Hannah Craig  1-11 4-11 3-11                             0:40

Abhay Singh  India : Andraz Demsar            13-11 11-4 11-5                  0:49

 

Drugi dan smo začeli dobro. Andraž je imel edini tekmo dopoldne in zato se je ekipa razdelila, saj so vsi ostali imeli možnosti dodatnega počitka. Tekmo proti staremu znancu z Madžarske je Andraž začel odlično in preden se je tekmec zavedel razmer na igrišču, je Andraž že vodil 2:0 v nizih. V nadaljevanju je sicer nekoliko popustil, kar je tekmec izkoristil in znižal rezultat, vendar se je Andraž hitro odzval in tekmo relativno zlahka pripeljal koncu. V popoldanskem času je nadaljeval Blaž s Francozom Cremouxom. Velika pričakovanja so se na žalost razbinila kmalu po začetku tekme. Če nas je Blaž skozi celotno sezono navduševal s svojim razvojem in smo v njegovi igri lahko videli izjemen potencial, pa je v tej tekmi pogorel na celotni črti. Mogoče prevelika pričakovanja, ki so tokrat negativno vplivala na njegovo igro. Na drugi tekmi proti Čehu Nohelu, ki ga je na zadnjih dveh turnirjih premagal, je opravil se slabše in prvič smo bili priča porazu od objektivno slabšega tekmeca. Normalna izkušnja, ki pa se je žal zgodila ob koncu sezone na najmočnejšem turnirju.

Nina je bila edina samo z eno tekmo. Tekmica Sanne Veldkamp je Nizozemska »prva dila« med mladinkami in je bila vsekakor hud izziv. Posledično je bila tekma bila na visoki ravni. Nina je nadaljevala tam, kjer je včeraj končala. Iz niza v niz bolje in kljub porazu smo bili zadovoljni. Lahko bi rekel končno so se stvari postavile na svoje mesto.

Zadovoljni smo bili tudi zaradi prve zmage, ki jo je dosegel Luka. Počasi sestavlja delčke v smiselno celoto in to je več kot očitno tudi v njegovi igri. Prvo tekmo proti Belgijcu je dobil 3:1, v drugi je imel za nasprotnika neprimerno boljšega tekmeca iz Škotske, vendar je igral na precej višji ravni in se tekmeca ni ustrašil. V zadnjem nizu je imel znova kar 5 zaključnih žog za niz, garal še več kot včeraj, vendar mu še vedno malo zmanjka.

Najstarejši (Andraž Demšar) začel in tudi zaključil dan. Tokrat je bil tekmec pravi, Sanjay Jeeva iz Belgije, malezijskih korenin in Belgijska »prva dila« med mladinci, ki je npr. v Italiji igral v finalu U17, zmagal pa odprto prvenstvo Nemčije marca letos. Tudi tekma je bila prava. Andraž je v prvem nizu izkoristil napake Belgijca in povedel. V drugem nizu je tekmec pokazal svojo kakovost in z raznovrstno igro je povsem dotolkel Andraža. V tretjem je bilo že bolje, v zadnjem nizu pa se je Andraž že navadil na igro in gledali smo zelo napeto igro, ki je v vročem igrišču na 3 nadstropju jemala zraka vsem prisotnim. Tudi pomisliti si ne upam, kako je bilo njima dvema. Andraž je imel 2 žogi za niz, pa na žalost spet ni šlo. Škoda, ker smo bili zunaj igrišča pripravljeni na 5 niz!

               

Kristóf Konecsni Hungary : Andraz Demsar  4-11 6-11 11-8 4-11        0:37

Andraz Demsar :  Belgium Sanjay Jeeva      11-9 1-11 5-11 13-15        0:53

Sanne Veldkamp Netherlands:  Nina Kustec 11-2 11-6 11-8                 0:34

Luka Kustec :  Belgium Kyan Helaers  11-6 9-11 12-10 11-5                 0:43

David Taylor Scotland : Luka Kustec   11-6 11-7 14-12                          0:35

Mattéo Cremoux                France : Blaž Porenta  11-5 11-4 11-4                          0:32

Petr Nohel Czech Republic : Blaž Porenta  13-11 15-13 13-11             0:45

 

Tretji dan so imeli vsi samo 1 tekmo in iztržili smo polovičen uspeh. Začel je Blaž, ki še vedno ni pravi, vendar mu kakovost omogoča zmagati tekme tudi ob slabši predstavi. Še vedno v igrišču deluje brez potrebne energije in predvsem samozavesti. Sledil je Luka, ki se je spravil v ustrezne smernice. Tako je tudi začel proti Švicarju in ga v prvih dveh nizih presenetil z dobro igro in že smo videli luč na koncu tunela. Vendar trenerji so tekmecu svetovali naj umiri igro in drži žogo v igri, kar je na žalost obrnilo potek igre. Luka je počasi zgubljal nadzor in se šele v petem nizu navadil na spremembe in potem smo bili priča zanimivem dogajanju v odločilnem nizu. V takšnih okoliščinah se Luka zaenkrat še ne znajde najbolje in igra preveč nezaupljivo in enostavno ne verjame, da je možno zmagati takšne tekme. Nasprotno lahko trdim za Nino, ki na tem turnirju kaže povsem drugačen obraz. Zelo zbrana, odločena dati vse od sebe in užitek je gledati tekmo, kjer dekleta izkazujejo dobro tehnično znanje in zavidljivo raven taktike. Vse skupaj začinjeno z borbenostjo je prava uživaška predstava in Nina je pokazala, da je stopila na višjo stopničko.Tudi zadnja tekma je bila zanimiva. Andraž se je v svojem borbenem stilu pomeril z drugim najboljšim Nizozemcem, ampak nikakor ne more iz svojih okvirov igranja, ki pa na žalost na tej ravni ne omogočajo preboja med najboljše. Nekako vztraja v igri, kjer se počuti varnega, to pa pomeni manj težav za tekmece, ki se lažje otresejo pritiska in posledično brez večjih težav držijo ravnovesje v igri. Za kaj več, bo absolutno potrebno na treningih trdo delati na raznovrstnosti, predvsem v obeh skrajnostih in sicer napadu in obrambi.

Blaž Porenta : France Baptiste Bouin 11-9 11-8 9-11 11-8                                   0:53

Nina Kustec :  England Emma Campion  11-3 9-11 4-11 11-2 11-9                     0:38

Andraz Demsar : Netherlands Frank Goossens 4-11 5-11 6-11                             0:38

Odin Hauri Switzerland : Luka Kustec 11-13 11-13 11-0 11-7 12-10                  0:54

Rezultate lahko spremljate tukaj.

Povezava do fotogalerije.