Nedelja na Odprtem mladinskem prvenstvu Avstrije v squashu je postregla s številnimi odličnimi dvoboji slovenskih predstavnikov. Veselili smo se tudi dveh kolajn – Nika Urh z Bleda je bila srebrna, Pika Rupar iz Škofje Loke pa bronasta. Bravo, dekleti!

 

Tako kot prejšnja dva dneva sta svoje varovance spremljala tudi Goran Vučkovič, državni selektor, in Franc Langus, trener Blejcev.

Najprej Goranov komentar:

Zaključni dan se bo odvrtel po letnicah. Lan in Gal znova ob istem času kot polovički sendviča, ločena sicer s steno in ne s »polči« in gaudo. Super sta igrala. Tekmeca boljša, kar je očitno že pri ogrevanju, ampak otroci tega ne vedo. Pomembno je le tisto, kar jim rečeš, in če se uvodnih nekaj točk srečno razplete, začnejo otroci verjeti v nekaj. Takrat so pripravljeni in sposobni narediti veliko korakov v pravo smer. In tega je bilo v njunih tekmah videti kar precej. Gal bi ob malce večji prisebnosti v ključnih trenutkih odnesel zmago. Odločale so malenkosti. Tokrat se ni izšlo, ampak ta tekmec na naslednjem turnirju nima šans, v to sem prepričan.

Lan je po slabem prvem nizu v nadaljevanju povsem obrnil ploščo. Vse večkrat in vse bolje mu je uspevalo narediti, kar sva se dogovorila in potem je tudi sam uvidel, da zmore in da to prinaša rezultat. Po moje je bil še sam preveč presenečen nad dogajanjem in ga je to bolj oviralo pri osvojitvi niza kot sam tekmec.

Ta dva potrebujeta samo dober trening in bosta hitro v kategoriji višje.

Letnice gredo naprej in tokrat je naneslo tako, da sta Lukov dvoboj in ženski derbi potekala istočasno. Luka je nadaljeval v slogu vikenda. Ko zmaguje, ne ve, zakaj zmaguje, ko izgublja, ne ve, zakaj izgublja. Ko je startal slabo, ga cel niz ni bilo nikjer; ko je startal dobro, tekmec ni vedel in razumel, kaj se dogaja. Enostavno ne veš, kako bi se lotil takšnega problema. Velika uganka zame, ampak mislim, da bo največji delež pri razrešitvi te uganke moral kljub vsemu narediti Luka sam.

Ženski derbi nakazuje nove čase?

Hkrati je na povsem drugem koncu potekal derbi med Manco in Piko, ki pa tokrat ni upravičil svojega imena. Mislim, da je bila to njuna prva tekma, ki jo je Pika dobila brez izgubljenega niza. So na vidiku novi časi ali je bila to samo muha enodnevnica? Čas bo pokazal. Vsekakor pa odlična nagrada za Piko, ki je več kot vzorčni primer trdega treninga in neprestanega razvoja. Vse to je odlična popotnica za prihodnje delo, za katerega sem prepričan, da ga bo Pika še naprej pridno zalivala in 3. mesto na turnirjih GP ji lahko služi kot odlična motivacija.

Blaževa tekma za v anale

V nadaljevanju pa tekma za v arhiv. Blaž za peto mesto proti naslednjemu Izraelcu. Zadnja tekma je pomembna, peto mesto je čisto nekaj drugega kot šesto, obenem pa utrujenost naredi svoje in igralci so že pošteno načeti in izžeti. V takšnih razmerah je najpomembnejša glava, ki mora pošiljati ustrezne signale. Če igralec samo z enim delčkom pomisli, da je utrujen, da je vseeno, da … ne vem, kaj, je gotof!!! Blaž je začel nekako po ustaljenem ritmu, ampak to ni bilo dovolj. Izraelec je bil dober in napadel z vsem arzenalom in tega ni bilo malo. Preden se je Blaž zavedel razmer, je bilo niza konec.

Blaž se nekoliko adaptira, najde višjo predstavo, vendar ni dovolj. Izraelec ima še vedno veter v jadrih in tudi na krilih prejšnjega niza forsira, Blažu ne pusti dihati. Nič kaj fini občutki. Blaž se upira, skuša dvigniti ritem še za stopničko, zapira igrišče, utrujenost dela svoje, ping in smo ob drugi niz. Ampak tokrat se je vse skupaj končalo v enakovredni igri in to je pomemben podatek.

Potem pa se je kolesje začelo obračati. Resnici na ljubo tudi zaradi sojenja, pri katerem se je sodnica povsem izgubila in določene trivialne situacije odločila Blažu v prid. Nismo zadovoljni, ampak vseeno vzamemo in Blaž zniža zaostanek. Fanta nadaljujeta v izenačenem boju, poka na vse strani, Izraelec malo bolj napadalno naravnan, Blaž nadzorovano pobira, skriva žogo in čaka svoje priložnosti v protinapadih in jih dočaka. Proti koncu četrtega niza sodnica znova stopi v ospredje dogajanja, ko se povsem izgubi z rezultatom. Takrat je še meni malo zavrelo, vendar se je treba brzdati, ohraniti mirno kri, ker razburjanje v takšnih okoliščinah ne koristi nikomur. Fanta se složno dogovorita za 8:6 za Blaža in gremo dalje. Vrhunska igra, Blaž odigra prefinjeno in odlične odločitve mu dajo neulovljivo prednost in smo izenačeni na 2:2.

Sledi zamenjava sodnika. In sledi nori niz. Oba odločena, da bosta šla do konca, nepopustljivo vztrajata in več kot očitno bo nekdo zmagal. S tem želim reči, ni napak, ni poceni točk, vsako si je treba prigarati in zaslužiti. Neodločeno, kolikor se le da, niti milimetra med njima. 9:9 in 2:2! Potem Izraelec 10:9, Blaž vrne na 10:10, Blaž 11:10, Izraelec vrne 11:11, potem dvigne na 12:11 in Blaž ne dovoli slavja, 12:12. Verjemite, to ni šlo tako hitro, v določenem trenutku sem mislil, da se je čas ustavil. Neverjetno, kako je takšen spektakel možno doživljati kot opazovalec zunaj igrišča. Za igralca je drugače, onadva sta v povsem svojem svetu, zunanjost pri takšni koncentraciji nima vpliva in se od njiju odbija kot bi bila viteza v svojih zaščitnih oklepih. Sledi znova Blaž, 13:12, pa znova izenačenje na 13, potem pa je Blaž le uspel odigrati dve neverjetni točki in odnesel je neverjetno zmago po še bolj neverjetnem preobratu. Hudo!

Turnir je zaključil Jošt, ki je tokrat odigral več kot spodobno proti še enemu Hrvatu Krznariču. Dolgo časa je vztrajal v povsem enakovredni igri in temu je sledil tudi rezultat, pri čemer je Hrvatu šele povsem na koncu uspelo streti odpor Jošta. V nadaljevanju je Joštu nekoliko zmanjkalo energije in slabša taktična prilagodljivost kot odziv na te razmere je botrovala temu, da drugi niz ni trajal dolgo. V tretjem se je Jošt znova vrnil in bolje pariral tekmecu. Na žalost je proti koncu niza vedno toliko utrujen, da mu za konkretizacijo igre in rezultata vedno ponagaja tresoča roka. To je naloga za vmesno trenažno obdobje do naslednjega turnirja, do takrat pa »keep on squashing«!

Pri vseh Blejcih pozitivna energija

In še Franc Langus:

Ekipa je pripravljena dati vse od sebe. Včeraj zvečer smo imeli ekipni sestanek in smo se dogovorili, kako bomo odigrali danes. Vse kar poka po šivih od pozitivne energije, zato držimo pesti, da jim načrt uspe.

Zadnjo tekmo tega turnirja je najprej odigrala Julija. Tekmo je izgubila, a je iz niza v niz igrala bolje. Na turnirju je pridobila ogromno izkušenj, ubogala je navodila za igro in naredila velik korak naprej.

Nato je nastopil Tim; prva dva niza odigral zelo dobro, tretjega slabše, nato pa imel v četrtem vse v svojih rokah, a naredil kar nekaj neizsiljenih napak in izgubil tudi tega. Nato mu je postalo slabo in je peti niz predal.

V boj je šla Nanja, ki je bila žal še vedno preveč pod vplivom treme, zato je osvojila 4. mesto.

Nika v finalu do srebra

V finalu deklet do 15 let se je nabralo ogromno gledalcev, v igrišče pa sta stopili naša Nika in Madžarka. Nika ni pričakovala zmage, saj je vedela, da je nasprotnica boljša, a vseeno ji je nudila večji odpor kot v zadnjem medsebojnem dvoboju. Veseli se srebra, njenega prvega na turnirju GP. V isti kategoriji se je za 9. mesto borila Karla, igrala pa je požrtvovalno in napadalno. V petih nizih sta dekleti prikazali dober squash, a žal v prid Čehinji.

Odigrala je še Tina med najstarejšimi dekleti. S 3-1 je nudila dober odpor nasprotnici, a bilo je malček premalo natančnih žog, da bi se nizi obrnili njej v prid. Zadnji je šel v igrišče Buča in tekmo izgubil proti Norvežanu.

Rezultati nedeljskih tekem