British Junior Open vsekakor predstavlja vrh ledene gore mednarodnega tekmovalnega prostora v mladinski kategoriji. Turnir je izjemen v svoji razsežnosti, organiziranosti, predvsem pa v kakovosti, poudarja reprezentančni selektor Goran Vučković.

Strinjam se, da je to turnir, ki bi ga moral okusiti vsak mladinec, pa vendar to ne more in ne sme biti samoumevno. Razlogov za to je več in začnem lahko že pri samih stroških, ki vidno odstopajo od ostalih tekmovanj.

Drugi pomembni razlog je kakovost igre. Tu preprosto ni slabih igralcev, ni »padalcev«, ki bi na ta turnir hodili nabirat izkušnje, se učiti in obenem uživati v vzdušju prestižnih klubov in univerze. Na ta turnir se pride pokazat, koliko si dober, na tem turnirju svojo kakovost dokazuješ in to se doseže le z motiviranim delom na treningih čez celotno leto in dokazano ravnijo, ki jo igralec doseže na domačih in ostalih mednarodnih tekmovanjih.

Tega se držijo vse reprezentance in mislim, da si sami ne moremo privoščiti drugačnega modela. V bistvu bi za nastopanje na tem turnirju celo morali razmišljati v smeri reprezentančnega nastopa. To pomeni, da je vstopnico za turnir možno dobiti le z izpolnjevanjem precej visokih meril: mednarodno primerljiva kakovost in vrhunska telesna pripravljenost. Oboje je možno izmeriti in določiti in tisti, ki bodo vstopnico uspeli pridobiti, bodo privilegirani na turnirju braniti barve Slovenije!

Goran Vučković

Foto: British Junior Open