Danes sonce greje povsem drugače kot včeraj. Nič poklapani in nič zamorjeni smo se podali na zajtrk in se s pravo mero nervoze podali v klub. Tokrat Martin prvi in skladno s pričakovanji je suvereno opravil z žilavim in nepopustljivim Avstrijcem Haunschmidom. Ko se začne vrstiti urnik po drugi tekmi na dan, ni pomembna le zmaga, temveč je pri vsem pomembno izgubiti čim manj energije, saj bodo po vsaki zmagi sledili vedno boljši tekmeci in posledično težje tekme.

Težnja po učinkovitosti in lovljenju minimalnega števila minut na igrišču pa je obenem zanka, v katero se lahko dokaj hitro ujameš. Zato morajo igralci uporabiti vse izkušnje, da sami sebe pripravijo do resne igre, ki zahteva potreben energetski vložek, ki pa posledično prinese dobro igro in na koncu hitrejši zaključek tekme.

Sendvič slovenskih tekem

Sledil je sendvič slovenskih tekem, ki je že kar značilnost tega prvenstva. Kot bi mi nekdo namerno povzročal težave in vse tekme Sare in Nine kot po pravilu planiral ob istem času, vendar na različnih koncih kluba s centralnim igriščem vmes.

Nina je začela nekaj minut prej, zato sem začel na levi strani. Nina se je pomerila s hrvaškim upom, mlado Vidovićevo. Nina je začela odlično in ekspresno pospravila uvodni niz. Tudi v drugem nizu je začela odlično. Sicer se je ekspresni vlak spremenil v hitrega, ampak vseeno sem bil s prikazanim več kot zadovoljen. Suvereno do žoge za niz, potem pa je nekdo v vlaku potegnil zavoro. Konec, ampak dobesedno. Štiri žoge povsem nepotrebno v dilo in smo namesto suverenega vodstva imeli enako štartno izhodišče.

Takoj zatem sem šel pogledat na desno stran, kjer je Sara bila boj z domačinko Krassniggovo. Sara je dobila prvega, Avstrijka se je vrnila v drugem. V tretjem se je Sara povlekla v zadnji del igrišča, kar v squashu nikoli ne prinaša »sonca«! Kljub temu so bile priložnosti, ki pa jih Sara ni uspela izkoristiti in domačinka je pospravila tretjega. Vmes hiter pogled na drugo stran in tudi tam je Nina izgubila tretjega.

Ostanem na desni in mirim Saro, da ostane zbrana in drži igro skladno z dogovorom. Sara izenači na 2:2, utrujenost ji rola oči v vse smeri in nekaj časa nisem vedel, ali naj stojim pred njo, ali za njo, da me bo videla in mogoče tudi slišala. Z brisačo jo hladim kot boksarski trener in vmes me zanese, ko ji skoraj že predlagam, naj uporabi levi »aperkat«.

Takoj zatem znova šprint na levo, kjer Nina dobiva četrtega. Ok, gremo tudi tu v odločilni niz. Ostanem tu in vse skupaj gre v pravo smer. Nina taktično dobro, borbeno in nepopustljivo vodi igro in ustvari pomembno prednost. Potem pa spet zavora. Ni mi jasno, zakaj se pri 10 ustavi. In vse skupaj je zgledalo in dišalo po scenariju iz drugega niza. Hrvatica jo je lovila in bila že skoraj poravnana, potem pa pri 9:10 udarila žogo povsem nepotrebno v dilo in tokrat jo je Nina srečno odnesla. Ampak zmagi nismo gledali v zobe.

Šibam na zaključek tekme na desni. Takojšnje olajšanje, ko dojamem, da je Sara spredaj. Živčna tekma, obe igralki nekako ne uspeta držati kakovosti skozi daljše obdobje in v takšnih okoliščinah je težko napovedati, ali biti prepričan v pozitiven zaključek. Vendar je Sara zdržala in na koncu zasluženo slavila zmago proti igralki, ki je doslej še ni uspela premagati.

Martin brez izgubljenega niza

Popoldanski del je znova odprl Martin. Proti Poljaku Jaroti je odlično začel in mladi Poljak se še ni dobro zavedal, kaj se dogaja, ko sta bila že zunaj. V nadaljevanju je šlo počasneje in tudi težje. V drugem nizu je bil Martin ves čas spredaj, vendar je tekmec neprestano držal korak v rezultatu in Martin je moral pokazati ves svoj napadalni potencial, da je na koncu strl tekmeca. V zadnjem nizu je Martina načela utrujenost in potem začne pretiravati v željah po zaključku in tekmec je na momente deloval bolj sveže. Zato je bilo izrednega pomena ostati zbran in se zavedati, da bi lahko vsak naslednji niz pomenil daljšo pot do cilja. Ni bilo lahko, ampak Martin je zdržal do konca in slavil še naslednjo tekmo brez izgubljenega niza.

Žan suvereno

Brez izgubljenega niza smo nadaljevali tudi v naslednji tekmi, ko se je Žan pomeril z mladim Romunom Vasilevim. Tekma je bila sicer dokaj izenačena, vendar je bil Žan neprestano v prednosti in tudi vtis je bil, da tekme ne more izgubiti.

Povsem drugače je bilo v zadnjih tekmah, ko sta Sara in Nina znova ob istem času merili moči proti Nemki Beinhard oziroma Avstrijki Polakovi. Sara je potrebovala nekaj časa, da je ujela hitrejši in močnejši ritem. V zadnjem nizu sta bili igralki po enakovredni igri poravnani na 6:6. Potem pa je Sari zmanjkalo »sape« in Nemka je zelo hitro znala izkoristiti ponujeno in zaključila tekmo. Nina je nekoliko lažje »dihala« in proti domačinki je bila bolj v igri, toda nikakor se nismo mogli znebiti vtisa, da Nina ne verjame v možnosti za zmago. Med odmori je zato pogovor tekel predvsem v tej smeri. V tretjem nizu je znova zaigrala na svoji najvišji ravni in to je bilo dovolj, da je Avstrijki vzela niz. V nadaljevanju je domačinka znova dvignila tempo in posledično je imela Nina manj priložnosti za napad, ki je vsekakor njena boljša plat igre.

Izvedbo programa je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.

V povzetku moram poudariti, da je bil današnji dan v vseh pogledih boljši od včerajšnjega in smo s prikazanim lahko zadovoljni. Bo pa jutri treba nadaljevati podobno, čeprav bomo v ženski konkurenci priča slovenskemu derbiju, ki bo zame na nek način poslastica, saj sta obe dekleti prikazali dober squash in osebno kotiram možnosti 50:50. Najboljše izhodišče za uživanje ob spremljanju tekme brez obveznosti.

Martin se bo pomeril z Madžarom Sebokom, Žan pa s Hambidesom s Cipra.

Goran Vučković