Slovenski predstavniki so uspešno začeli svoje predstave na British Junior Open, saj so zmagali Blaž Porenta, Pika Rupar in Sara Nedič.

Skoraj vse tekme Slovencev so se končale s 3:0, le Luka Kustec je do zadnjega pretil Turku Senu, ki pa je na koncu zmagal na razliko v petem nizu (13-11). Luka se bo v petek pomeril z domačinom Fullerjem.

Blaž Porenta je najprej gladko odpravil Irca Walkerja, potem pa mu je žreb namenil prvega nosilca, Egipčana El Sirtyja. Blaž je bil proti absolutnemu favoritu brez možnosti, je pa pokazal nekaj dobrih potez in v drugem nizu osvojil sedem točk. Blaža čaka v petek dvoboj proti Južnokorejcu Yuju.

Dvojni spored je imela tudi Pika Rupar. Najprej je bila prepričljivo boljša od domačinke Mannove, potem pa je naletela na precej višje postavljeno Egipčanko El Tayebovo, proti kateri ni imela veliko možnosti. V petek se bo pomerila z Angležinjo Pullmanovo, borila pa se bo za mesta od 17 do 24.

Manca Demšar v prvem krogu ni bila kos Južnokorejki Kimovi, v drugem krogu pa jo v petek čaka domačinka Cox.

Naša najmlajša, Sara Nedič, je upravičila vlogo favoritinje v dvoboju z domačinko Neave Bruce, za vstop v četrtfinale pa se bo v petek spet srečala z Angležinjo – Talo Abazo, ki je postavljena na mesta 5-8. To bo prava preizkušnja za mlado Škofjeločanko, ki je najvišje rangirana od Slovencev.

Začetek turnirja je seveda pokomentiral tudi trener in vodja ekipe Goran Vučković:

»British Open je vsekakor turnir nad vsemi. In ko rečem nad vsemi, to pomeni daleč nad vsemi. Turnir poteka na štirih različnih prizoriščih. Že ob konkretnejšem ogledu le enega izmed njih pa ti je povsem jasno, za kako velik dogodek gre in kakšna organizacija je potrebna, da zadeve na takšnem turnirju potekajo skladno s slovesom.

Prvi dan so razen Blaža vsi tekmovali v Edgbaston klubu. Slovenske nastope je odprl Luka proti Turku Senu in vedeli smo, da bo treba igrati dobro, vztrajno in ob tem imeti nekaj sreče. Luka je izpolnil prva dva kriterija, nismo pa imeli sreče. V zadnjem nizu je Luka začel odlično in pri 9:6 smo vsi verjeli, da smo na konju. Potem pa tri zaporedne napake in živčnost je bila na vrhuncu. Luka kljub vsemu uspe priti do zaključne žoge pri 11:10, ampak ni bilo dovolj sproščenosti in sledil je poraz z 11:13.

Potem je nastopila Manca, ki se ni znašla proti Korejki Kim. Kimova je igrala nežno, vendar vsako priložnost izkoristila za nizek napad in tega Manca ni znala braniti. Bolje je šlo Piki, ki je povsem zasenčila domačinko Mannovo. Enako velja za Saro, ki je dobesedno pospravila Angležinjo Bruce.

V naslednjem krogu so se poti proti vrhu končale tudi za Blaža in Piko. Blaž proti prvemu nosilcu, Egipčanu El Sirtyju, seveda ni razmišljal o presenečenju, bi pa vsekakor lahko iztržil več. Nekoliko manj »vroč ogenj« je čakal Piko. Ona se za razliko ni ustrašila, ima pa precej težav pri razumevanju, da proti igralki takšnega kalibra ne moreš igrati enako kot proti igralkam nižjega kakovostnega razreda.

Ob zaključku dneva z rezultatskega vidika bode poraz Luka, ki pa je dal vse od sebe in ob zaključku nas je bilo kar nekaj, ki smo bili povsem izžeti. Ostalo je potekalo skladno s pričakovanji. Jutri gremo v povsem »neznano okolje«, upam pa, da bomo rezultatsko uspešni. Sicer pa o kakovosti turnirja priča podatek, da je Slovakinja Galova, ki je zmagovala na večini turnirjev, izgubila v prvem krogu in bo tako uvrščena za Piko!«

Rezultati 1. dne